Санирање ударних рупа у Бањалуци чека љепше вријеме

Весна Поповић
Санирање ударних рупа у Бањалуци чека љепше вријеме

Бањалука - Оштећења саобраћајница у свим дијеловима града постала су видљива послије топљења снијега тако да возачи аутомобила возе "слалом" како би избјегли ударне рупе а самим тим и кварове на својим четвороточкашима.

Примјера је много а само у ужем градском језгру упечатљива су на она веома фреквентној раскрсници Булевара Петра Бојовића и Живојина Мишића гдје је због двије велике рупе отежано кретање возила.

Поред тога возачи морају посебну пажњу обратити и када иду Булеваром Српске војске према Лазареву јер су се на неколико мјеста такође појавиле рупе на асфалту. Возачи имају разумијевања за путаре али се надају брзој санацији.

- Послије сваке зиме рупе се намноже јер со, абразивни материјал, грталице и оптерећења доводе до оштећења коловоза. Надам се да ће градске власти брзо реаговати чим  се мало прољепша вријеме јер упадање у те кратере доводи до оштећења возила а самим тим и угрожавања саобраћаја и живота - каже Ранко Томић из Нове вароши. 

Ситуација није ништа боља ни у приградским мјесним заједницама у којима су потврдили да дубоки кратери праве проблеме возачим и пјешацима јер у већини нису изграђени тротоари.

Предсједник Савјета МЗ Куљани Бојан Ковачевић је рекао да једино нема оштећења на првих 200 метера Прве куљанске улице.

- Та дионица је санирана прошле године и асфалт је у добром  стању али улице у остатку насеља су пуне ударних рупа.  С обзиром на величину насеља то је врло мали дио пута на којем се без проблема може возити - рекао је Ковачевић.

Нада се да ће градске власти врло брзо кренути са поправкама.

- Проблем  је што се сваке године дуго чека да путари крену са крпљењем и ситуације се погорша. До тада нам не преостаје ништа друго него да полако возимо и слалом вожњом  покушамо да избјегнемо рупе како би оштећења на ауту била минимална - казао је Ковачевић. 

Предсједник Савјета МЗ Чесма је истакао да је ова зима оставила улице у далеко горем стању него што је то био случај ранијих година.

- Возачима је тешко да процијене колико су поједине рупе дубоке јер су пуне воде. Покушавају их избјећи и иду возилима на банкине зато што је главна саобраћајница кроз насеље широка 3,5 метара. Пошто нема тротоара то је једини пролаз и за пјешаке што додатно отежава кретање јер се и једни и други покушавају изборити за свој простор. Тако је у цијелом насељу -  казао је Маличевић.

Додао је да хитно треба почети са поправкама али сматра да је дугорочно рјешење проширење главне улице.

У Градској управи су рекли да ће санација оштећења на саобраћајницама почети чим се за то створе временски услови, јер је за рад асфалтне базе потребно топлије вријеме.

Програм

Овогодишњим програмом заједничке комуналне потрошње за санацију ударних рупа те асфалтирање краћих дионица  коловоза у склопу редовног одржавања предвиђено је 600.000 КМ. Када су у питању асфалтирани локални путеви за санацију ударних рупа  намијењено је 340.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана