Саниран јужни бедем Кастела: Обнова урушене касарне скупа, али неопходна

И. Б.
Саниран јужни бедем Кастела: Обнова урушене касарне скупа, али неопходна

Зидине Кастела вијековима чувају историјско благо, а јуче је званично окончана и реконструкција јужног бедема утврђења у оквиру наставка обнове овог музеја на отвореном, за чију је обнову град издвојио 120.000 КМ.

Градоначелник Игор Радојичић нагласио је да би овај дио Кастела што прије требало да буде стављен у употребу јер ће, у супротном, опет био девастиран и оштећен.

- У плану је да наредне године завршимо и обнову врата тврђаве која се налазе у непосредној близини и која воде према Врбасу - рекао је Радојичић. Додао је да се обнова Кастела обавља фазно, зависно од расположивог новца у градској каси.

- Највећи изазов биће обнова урушене артиљеријске касарне у оквиру Кастела која захтијева велики новац. Без помоћи ЕУ или других донаторских извора реконструкција овог објекта ићи ће веома споро - истакао је Радојичић.

Археолог и кустос Музеја РС Ивана Панџић нагласила је да су паралелно уз обнову бедема рађена и археолошка истраживања на овом локалитету.

- У марту идуће године планирамо наставак археолошких истраживања. Овим се тврђави Кастел, која чува археолошко благо, враћа функционалност у културно-историјском смислу - рекла је Панџићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана