Сандић: Реализоваћемо неколико важних пројеката у Бањалуци до краја године

Elta TV
Сандић: Реализоваћемо неколико важних пројеката у Бањалуци до краја године

Бањалука - Спремни смо да су упустимо у реализацију неколико крупних пројеката до краја године. Рекао је ово Славиша Сандић, в.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Града Бањалука, гостујући у емисији Бањалучка хроника ЕЛТА ТВ.

Дефинитивно ове године радити на изградњи кружне раскрсници на Ребровцу.  Каже да је тај пројекат договорен заједно са пројектом спајања  источног транзита. Оба ће реализовати Путеви Српске и Град Бањалука. Свако из своје надлежности.  

„Постигнут је договор са Путевима па смо коначно сигурни да ће ове двије крупне инвестиције бити реализоване током ове године. На Ребровцу ће бити изграђена кружна раскрсница што се показало као насушна потреба.  Пројекат ће реализовати Путеви Српске, а ми приводимо крају имовинско правне односе на овој локацији. Радићемо и источни транзит. Ту „Путеви" имају обавезу изградњу саобраћшајнице која ће повезати Булевар Десанке Максимовић и Крфске улице, а на нама су бициклистичке и пјешачке стазе, саобраћајнице које су улијевају у трасу пута и зелене површине и то ћемо релаизовати у наредној фази. Искрено се надамо да ћемо крајем године бити свједоци окончања овог пројекта." Извјесно је већ сада да ће се приступити изради пројектне документације за изградњу кружног тока код Храма Свете тројице, на споју Алеје Светог Саве, Гундулићеве и Платонове, као и за кружни ток на раскршћу Солунске и Козарске, каже Сандић.

Говорећи о мостовима, Сандић истиче и да се још чека на анализу Института за грађевинарство, екологију и урбанизам, како би се донијела коначна одлука о будућем статусу Зеленог моста.  „Нико неће дозволити обављање саобраћаја преко моста који није безбједан. Уколико будемо морали обуставити саобраћај, учинићемо то и тражити рјешење како изнаћи средства за изградњу новог моста на овој локацији", каже Сандић наглашавајући да није реално да исти буде изграђен ове године. „Ове године ћемо урадити пројектну документацију за потпуно нови мост са двије саобраћајне траке, тротоарима и бициклистичким стазама" додаје Сандић   

У Одјељењу за саобраћај и путеве покушавају пронаћи рјешење за пјешачки мост у Пријечанима.  Иако градња овог моста није у надлежности Града, ова Градска управа неће дозволити да се тренутна ситуација отеже унедоглед. „Ми смо урадили једино што смо могли. Обезбиједили смо 100 000 КМ у Буџету града, па ћемо расписати јавну набавку чим добијемо ревидирану пројектну документацију" 

Сандић каже, да ће поред планираних 400 000 км, ребалансом буџета, бити обезбијеђено додатних 600 000 КМ за изградњу пута који води од Ортопедије према Пријечанима. Осим овог, радиће се и главна улица, односно улица  Петра Великог у МЗ Чесма. Чека се само на зелено свјетло Министарства финансија и Свјетске банке, како би 600 000 КМ намијењених у ове сврхе било оперативно. Нада се Сандић да ће и проблем са двојицом мјештана који тренутно коче изградњу пута недозвољавајући откуп парцела за трасу пута бити брзо ријешен.   Сандић каже да се наставља и санација градских улица. Завршена је санација улице Живојина Мишића у Борику а тренутно се ради на извођењу припремних радова на санацији улице Браће Подгорника и Ђеде Кецмановића, а у плану је да се раде улице Јовице Савиновића, Српских устаника, Српских рудара, а укупна вриједност радова које изводе Козарапутеви износи 526 000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана