Санација топлификационе мреже за боље гријање у Бањалуци

Г.С.
Санација топлификационе мреже за боље гријање у Бањалуци

Бањалука - Припреме за гријну сезону увелико су у току, а на једној од најкритичнијих дионица градског топлификационог система у Улици Анђе Кнежевић, на којој већ годинама током зиме долази до честих кварова, биће замијењене дотрајале цијеви, рекли су у предузећу "Еко-топлане".

"С обзиром на овај велики проблем, на овој дионици у дужини од 100 метара трасе, у потпуности замјењујемо дотрајале цијеви, старе преко 45 година, новима", објаснили су у "Еко-топланама".

Како наводе у овом предузећу, припреме за сезону гријања 2019/2020. године су већ увелико у току, а врше се редовни годишњи ремонти свих производних постројења, као и санација појединих дијелова дистрибутивне мреже одређеним на основу резултата добијених термовизијским снимањем стања ове мреже, али и на основу броја интервенција током протекле сезоне гријања.

Додају да је поред тога у току набавка енергента - биомасе, а до сада је обезбијеђено више од 45 одсто потребног енергента,  те да су већ санирали вреловод код тврђаве Кастел.

"Ријеч је о критичној дионици на којој зими често долази до кварова и великих губитака топлотне енергије. Да бисмо корисницима понудили што бољу гријну сезону, техничка служба је замијенила дотрајале цијеви новим, фабрички предизолованим цијевима у дужини од 130 метара", поручили су у "Еко-топланама".

Истичу да су до сада завршене санације топловода и вреловода на више локација у граду, међу којима су они у улицама Мајке Југовића, Драгише Васића, Слободана Кустурића, те на Булевару војводе Степе Степановића и Булевару Десанке Максимовић.

"Санирани су и дијелови цјевовода у Пиланској улици, Булевару војводе Живојина Мишића и испод моста Венеција", казали су у "Еко-топланама".

Поручују да су у току и санације неколико вреловодних шахтова, чиме ће се осигурати поузданији рад и лакше проналажење губитака, те да су недавно због изградње нове дионице источног транзита радили измјештање дијела трасе вреловода на тој локацији.

Додају да ће за ремонт, санацију и поправку дистрибутивне мреже издвојити преко милион КМ из сопствених средстава.

Биљана К. из Борика казала је да је прошле сезоне била задовољна гријањем.

"Прошле зиме је у стану било пријатно и топло. Вјерујем да ће гријање и ове сезоне бити квалитетно као и прошле године", рекла је Биљана К.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана