Санација клизишта у Пријечанима

Данијела Стоканић
Санација клизишта у Пријечанима

Бањалука - Санација клизишта на коловозима, која угрожавају безбједност учесника у саобраћају, почела је јуче, а радови се тренутно изводе у насељу Пријечани. Кроз неколико дана могла би отпочети и у насељу Дракулић.

Рекао је ово начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић и додао да је заједно са службеницима Градске управе протеклих дана обишао клизишта у граду.

- Клизишта у Пријечанима и Дракулићу су нам приоритет, јер је безбједност у саобраћају на овим релацијама најугроженија - рекао је Новаковић.

Клизиште у Хиландарској улици у насељу Пријечани током прошле године безуспјешно је санирано чак неколико пута.

- Очекујемо да ће ова привремена санација клизишта у свакој мјери олакшати превоз, односно да ће се саобраћај у наредном периоду нормалније одвијати - рекао је предсједник Савјета ове мјесне заједнице Небојша Тојагић.

Члан Савјета мјесне заједнице Дракулић Жељко Дојчиновић потврдио је да су недавно клизиште у овом насељу обилазили саобраћајни инспектори и представници града.

- Рекли су нам да се пројекат за трајну санацију ради и да ће, чим то вријеме дозволи, почети са радовима. С обзиром на то да је овим клизиштем угрожен и водовод, из надлежног предузећа су нам поручили да ће, у случају да дође до даљег клизања тла, премостити цијеви - рекао Дојчиновић.

Према ријечима предсједника Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленка Јаћимовића, у посљедњих годину на саобраћајницама се појавило на десетине клизишта која угрожавају безбједност у саобраћају, али, на сву срећу, није било трагедија.

- Законска обавеза надлежних је да у што краћем року санирају и очисте саобраћајнице од клизишта како не би дошло до какве несреће. Међутим, и интервенција надлежних служби је за сваку похвалу - рекао је Јаћимовић.

Додао је да су због клизишта најугроженији путни правци према Пониру, општини Кнежево, Пријечанима, те од нуле према Колима и у насељу Сарачица.

Из предузећа "Путеви Републике Српске" истичу да су на најкритичнијим клизиштима на подручју града, а која су у њиховој надлежности, извршене привремене санације.

- Трајна санација клизишта у насељима Ада, Врбања, Рекавице, Српске топлице - Кола и на путном правцу Карановац - Кнежево очекује се чим буде обезбијеђен новац за израду пројектне документације, за који смо аплицирали код Свјетске банке - рекла је портпарол "Путева РС" Наталија Кострешевић.

Возач Миленко Субашић згрожен је призором на приградским путевима и пита се да ли је потребно да се деси трагедија, па да клизишта буду санирана.

- Није свеједно возити путевима гдје су се појавила клизишта. Возачи и путници су препуштени срећи, јер су клизишта однијела готово по једну траку - рекао је Субашић.

Ограда

Ограда на главном путу у насељу Ада, која је била оштећена у саобраћајној несрећи, јуче је поправљена.

- Возач камиона око Нове године ударио је у ограду и оштетио је, па су пјешаци, међу којима је највише ученика, тим дијелом улице ишли коловозом, ризикујући свој живот. Добро је да је поправљена - рекао је предсједник ове МЗ Вито Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана