Са улица Бањалуке склоњено 18 малих просјака

Илијана Божић
Са улица Бањалуке склоњено 18 малих просјака

Бањалука - На бањалучким улицама и у кафићима свакодневно се могу срести просјаци, а у овој години до сада са асфалта је у прихватну станицу склоњено 18 малишана и једна мајка.

Иако им особље у прихватној станици по пријему пружа основну помоћ, често се дешава да се особе које просе поново враћају на улицу. Из Центра за социјални рад Бањалука саопштено је “Гласу Српске” да су малишани који просе најчешће узраста од седам до 15 година.

- Махом је ријеч о малољетницима затеченим у просјачењу и скитњи који потичу из ромских породица, које врло често мигрирање доведе у Бањалуку - саопштили су из центра.

Нагласили су да је Прихватна станица за дјецу затечену у скитњи и просјачењу основана 2005. године, од када ради на рјешавању овог проблема, придржавајући се стандарда о заштити дјеце која су жртве било којег облика експлоатације.

Према њиховим подацима, у 2014. години било је 59 малишана склоњених са улица. 

- У 2018. години склонили смо 15 дјеце и четири пунољетне особе и то мајке у пратњи дјеце до шест година - рекли су у центру. 

Додали су да су средином прошле године, након сагледавања стања, започете планске активности на сузбијању просјачења малољетних лица на територији града. 

- Тада је одржан састанак са командиром Полицијске станице Центар, на чијој територији се најчешће затичу малољетни просјаци, након чега је почела сарадња на склањању дјеце одмах по дојави грађана или полиције - рекли су из Центра и додали да на дојаве реагују у року од 30 минута.

Како су казали, малишане затечене у просјачењу збрињавају у прихватну станицу током 24 часа сваког дана у седмици. 

- За рјешавање овог проблема неопходна је сарадња са полицијом, јер нисмо у могућности да самостално дјелујемо. Потребна нам је њихова помоћ да бисмо безбједно пружили заштиту дјетету које је на тај начин искоришћавано - нагласили су из Центра.

У Полицијској управи Бањалука су истакли да је у јулу забиљежен већи број казни за просјачење у односу на исти период лани.

- Повећање је резултат рада полицијских службеника и санкционисања починилаца због прекршаја просјачења. Почињена су 124 прекршаја, за шест одсто више у односу на упоредни период, када је евидентирано 117 прекршаја просјачења - саопштили су из Полицијске управе Бањалука.

 

Казне

Из Центра за социјални рад је саопштено да је просјачење забрањено и Законом о јавном реду и миру и то чланом 10 (неовлашћено прикупљање добровољних прилога) и чланом 26 (просјачење).

- Употребљава се и члан 27 истог закона који регулише пропуштање обавезне бриге о малољетнику. Казне за почињен прекршај из овог закона искључиво су новчане, те се крећу од 400 КМ до 1.500 КМ - саопштено је из центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана