Са милион КМ подстичу производњу хране

Весна Поповић
Са милион КМ подстичу производњу хране

Бањалука - Градска управа расподијелила је око милион КМ на 345 пољопривредника, а новац је намијењен за подстицање развоја производње хране.

Међу онима који су добили субвенције највише је оних који се баве биљном производњом и сточарством. Подијељене су премије и за узгој пчелињих друштава. Субвенције по пројекту кретале су се од неколико стотина до 16.000 КМ.

Уговоре о додјели подстицаја дијелу произвођача хране уручио је у четвртак навече у Банском двору замјеник градоначелника Срђан Амиџић, док би уговори са осталим корисницима требало да буду потписани идуће седмице.

- Ово је само једна од мјера градске власти на побољшању привредног амбијента у граду. У том циљу град је ове године више него иначе подржао привреду и пољопривреду, за чији је развој укупно издвојено око 3,5 милиона КМ – истакао је Амиџић.

Додао је да постоје јаке везе града са пољопривредницима и да оне као такве помажу градској администрацији да доноси праве одлуке. 

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић рекао је да су за 210 апликаната одобрене субвенције за пројекте развоја газдинстава и пољопривредне производње, а 135 су добили премије за пчелиња друштва и стеоне јунице.

- Упознали смо их са динамиком исплате подстицаја и које ће бити њихове обавезе. Такође, разговарали смо и о ефектима које желимо произвести кроз додјелу овог новца, а то су квалитетнији услови за развој пољопривреде, која је једна од примарних грана у руралном дијелу Бањалуке. Исто тако, пратићемо искуства пољопривредних произвођача и потребе како бисмо за идућу годину што боље могли планирати расподјелу  - казао је Илић.

Бранислав Поповић из Пчеларске задруге "Крајина мед" рекао је да је конкурисао за набавку машина за прераду пчелињег воска и погачица.

- Подстицај ће нам у великој мјери помоћи да наступимо снажније на тржишту. Осим тога, набавком те опреме у нашој задрузи планирамо да запослимо три нова радника - додао је Поповић.

Винка Савић из Верића бави се производњом млијека и каже да ће јој подстицаји много помоћи.

- Имамо 70 грла, од тога 50 крава и остало јунице. Без тог новца не бисмо могли сами да финансирамо све потребе које захтијева тај посао - рекла је Савићева.

Центар за развој пољопривреде и села расписао је почетком априла јавни позив за додјелу подстицајних средстава и премија за развој пољопривредне производње за 2017. годину.

Субвенције за запошљавање

В.д. начелника Одјељења за привреду Раденко Комљеновић навео је да је у току и јавни оглас за додјелу субвенција за запошљавање и самозапошљавање, за шта је град издвојио око милион КМ. Казао је да је оглас отворен до 4. августа и позвао привреднике, али и пољопривреднике, који имају регистровано пољопривредно газдинство, да аплицирају. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана