Са Црног врела вода за 20.000 становника

Невена Бунић
Са Црног врела вода за 20.000 становника

Бањалука - Изградња водоводног система Црно врело у Доњем Первану, које ће водом снабдијевати 20.000 становника сеоских мјесних заједница на подручју Бањалуке и Приједора, настављена је јуче након више година застоја због техничких и финансијских проблема.

Радови на фабрици воде почели су након што је Влада Републике Српске уплатила прву траншу од 500.000 КМ, што је дио од два милиона марака планираних за овај пројекат.

До сада је изграђен главни цјевовод дужине 24,4 километра, као и дио водоводног подсистема - резервоар "Звијезда" запремине 1.000 метара кубних, пумпна станица и око пет километара цјевовода. У току је изградња фабрике воде, филтер постројења, односно резервоара запремине 500 метара кубних.

Почетак радова озваничили су јуче премијерка РС Жељка Цвијановић и градоначелници Бањалуке Игор Радојичић и Приједора Миленко Ђаковић.

- Желимо да уједначено радимо на побољшању услова за живот, не само у урбаним зонама, него и у сеоским подручјима - казала је Цвијановићева.

Радојичић је нагласио да је Црно врело капитални пројекат за два града.

- Са два милиона марака ове године требало би да завршимо фабрику воде да бисмо у наредним годинама изградили један по један подсистем. Само један подсистем Звијезда има око 40 километара секундарне мреже. Црно врело требало би квалитетно да ријеши снабдијевање водом Бистрице, Борковића, Бронзаног Мајдана, Голеша, Кмећана, Мелине, Обровца, Горњег и Доњег Первана, Пискавице, Радосавске, Славићке и Стратинске. Преговарамо са међународним финансијским институцијама о новим средствима за изградњу водовода - казао је Радојичић.

Приједор ће добити 40 одсто воде са овог извора, а Бањалука 60 одсто.

- Ово је важан дан за наш град, нарочито за подручја око Омарске. Ми смо већ завршили секундарну водоводну мрежу за овај пројекат - казао је Ђаковић.

Улагања

За примарну водоводну мрежу у сеоским мјесним заједницама на подручју града до сада је уложено око 6,7 милиона марака. Потребна су још улагања од 3,4 милиона за примарну мрежу. Осим изградње водоводне инфраструктуре, потребно је ријешити довод електричне енергије и имовинске односе, односно довести воду до самих кућа, што ће по процјенама коштати око 19,5 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана