Са 500.000 КМ Бањалука подржава образовање студената

Весна Поповић
Са 500.000 КМ Бањалука подржава образовање студената

Бањалука - Градоначелник Игор Радојичић уручио је јуче прва рјешења о стипендирању студената у академској 2016/2017. години, а град ће подржати образовање 382 студента са 500.000 КМ, колико ће из буџета бити издвојено за ове намјене.

Међу првима овај докуменат добила је Бранка Радивојша, која је и у протекле три године стипендирана по основу успјеха на факултету.

- Драго ми је да је град стао иза студената. Додјелом стипендија показали су да труд и рад који улажемо у образовање није узалудан. Од срца захваљујем граду - казала је Радивојша, иначе студент четврте године Филолошког факултета на одсјеку за руски и српски језик и књижевност.

Стипендија по основу успјеха на студију и према социјалном статусу износи 130 КМ, а за дефицитарна занимања је 250 КМ.

Градоначелник Игор Радојичић изјавио је да је јучерашњим уручењем рјешења о стипендирању за 11 студената само  формално почео процес додјеле стипендија.

- Град је у протекле четири године стипендирао 1.440 студената - казао је Радојичић.

Он се по завршетку уручења рјешења студентима обратио новинарима и осврнуо на друге актуелности у вези са градом. Истакао је да још није донесена одлука о захтјеву аутобуских превозника за повећање цијене карата у градском превозу.

- У току су разговори и о цијенама мјесечних карата те о јединственој појединачној карти - додао је Радојичић.

Истакао је да су према најави хотелијера у граду попуњени капацитети за предстојеће празнике.

- То су повремени шпицеви у сезонама као што је Нова година када је мањак кревета. Нажалост, у другим периодима имамо доста празног хода са знатно мањом попуњености хотела. Бањалуци треба бар још један већи хотел високе категорије са конференцијском салом, која недостаје граду и због чега не може бити домаћин ниједног већег конгреса или конференције - навео је Радојичић.

Истакао је да град није тај који ће градити нове хотеле, али да траже инвеститоре који би за то били заинтересовани.

- Дуго стоји отворено питање хотела "Палас" због неријешених имовинско-правних односа. Имамо најаве компаније "Ћиамбела", која је купила бивши мотел "Интернационал", да је заинтересована за грађење хотела - казао је Радојичић.

Казао је да ће у првој седмици јануара идуће године град одлучити да ли ће прихватити аранжман Европске банке за обнову и развој ЕБРД који би требало да буде искоришћен у техничко и финансијско реструктурисање "Топлане".

- То је требало да учинимо овог мјесеца, али још нисмо добили њихов званичан приједлог. Осим понуде ЕБРД-а, разматрамо и друге опције као што је концесија - навео је Радојичић.

Радојичић је јуче одржао и први састанак тимова за сарадњу града и компаније "Мајкрософт" који су задужени за модернизацију услуга градске администрације. Разговарао је и са епископом бањалучком Јефремом.

Суфинансирање фасада

Град ће суфинансирати санацију фасада четири стамбене зграде која подразумијева и побољшање топлотне изолације.

Уговоре о обнови фасада уручио је јуче градоначелник Радојичић представницима заједница етажних власника Алеја Светог Саве број 4, 8 и 12, Војводе Радомира Путника 1, Краља Петра Другог 63 и Бана др Тодора Лазаревића 3, 5 и 7. За ову намјену град ће издвојити око 170.000 КМ, а ЗЕВ око 100.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана