Рушење чека 148 дивљих објеката

Невена Бунић
Рушење чека 148 дивљих објеката

Бањалука - Одјељење за инспекцијске послове издало је до средине септембра ове године 148 рјешења о рушењу нелегално изграђених објеката, а најбројније грађевине без дозволе налазе се у приградским насељима.

Да тренд "дивље" градње не јењава, свједочи и податак да је лани наложено уклањање 144 бесправно изграђена објекта.

- Ове године обављено је 2.429 инспекцијских контрола изградње пословних и стамбено-пословних зграда, као и индивидуалних и помоћних објеката - наводе у Одјељењу за инспекцијске послове.

Додају да је до средине септембра ове године срушено 18 грађевина, а лани 24.

- То се односи на доградњу стамбених објеката и надстрешница, изградњу помоћних објеката и зиданих ограда, као и на започету градњу - додали су у одјељењу.

У Одјељењу за просторно уређење рекли су да је до половине септембра поднесено 2.050 захтјева за легализацију бесправно изграђених објеката, а рок до којег становници могу поднијети захтјеве за легализацију је 31. децембар.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Небојша Тојагић потврдио је да у овом насељу има кућа без грађевинске дозволе.

- Мислим да наше насеље није ништа лошије од других приградских насеља када је ријеч о бесправној градњи - рекао је Тојагић.

Додао је да су цијене легализације, као и добијања грађевинске дозволе, доста високе.

- Легализовао сам објекат у Београду по цијени која је нижа од цијене легализације објекта у Бањалуци - истиче Тојагић.

И у Куљанима има доста објеката без дозволе.

- Наше насеље је највеће градилиште у граду и свакако има објеката без дозволе. Сматрам да би процедура легализације могла да буде једноставнија па би онда било мање "дивље" градње - казао је предсједник Савјета мјесне заједнице Куљани Бојан Ковачевић.

О укупном броју бесправно саграђених објеката на подручју града нема тачних података, али већ дужи низ година надлежни истичу да их је више од 20.000.

Цијене

За легализацију објекта потребно је доставити посједовни лист, земљишно-књижни извадак, копију катастарског плана и извод из регулационог плана.

Цијена зависи од површине, а фиксна накнада креће се од 100 марака за објекте до 100 метара квадратних, док становници за објекте од 300 до 400 метара квадратних морају издвојити 2.000 КМ. Породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди прве и друге категорије не плаћају надокнаду за легализацију бесправно саграђених објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана