Рупе у центру Бањалуке, кратери у насељима

Јасмина Салопек, Божица Млађеновић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Иако је модернизација главних саобраћајница у центру помпезно представљана возачи кажу да се од рупа у ужем градском језгру не може нормално возити, а у приградским насељима кратери на путевима годинама су њихова свакодневица.

Док градске власти тврде да редовно обнављају саобраћајнице возачи се жале да им рупе оштећују возила у скоро свим насељима.

Међу њима су и мјештани Чесме, који кажу да ни послије многобројних апела Градској управи да закрпе рупе у њиховом насељу ситуација није боља.

Наиме, они су у децембру прошле године покушали да скрену пажњу градске власти на проблеме у свом насељу те на укрштању улице Петра Великог и Првог крајишког пролетерског батаљона у рупи на путу засадили новогодишњу јелку.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Раде Радоњић рекао је за “Глас” да ни то није трајно ријешило проблем на саобраћајници којом се свакодневно возе мјештани.

- Та јелка је стајала неколико дана након чега су радници дошли и спорну рупу затрпали асфалтом, након чега су то само поравнали лопатама. Машине уопште нису биле на терену, односно ваљак са којим је требало то изравнати - рекао је Радоњић.

Истакао је да мјештани више немају стрпљења за лажна обећања па су одлучили да сами скупе новац и обнове пут.

- Не можемо више трпјети занемаривање Градске управе, скупићемо новац за бетон. Од кратера саобраћај не може нормално да функционише, а за дјецу није безбједно када иду у школу - навео је он и додао да је то најгори пут од цркве до траписке шуме.

Међутим, сличних проблема има и у насељима која су ближе центру.

Бањалучанка А. Јанковић за “Глас Српске” каже да је стање на многим саобраћајницама у ужем градском језгру катастрофално.

- Наводна саобраћајна револуција у Бањалуци представљена је као осмо свјетско чудо, а стварност је таква да од рупа не можеш мрднути. Бљештавило лажног сјаја - рекла је Јанковићева.

Према њеним ријечима, на почетку Видовданске улице, мало изнад новог кружног тока “штипаљка” налази се огромна рупа.

- Асфалт поред шахта је потпуно пропао, а поклопац се удубио толико да је могуће и точак одбити ако се налети на рупу при већој брзини - појаснила је она те додала да ништа боље није ни у градским насељима у Обилићеву и Хисетама, поготово у споредним улицама.

- Рупе су свуда, асфалт је истрошен и испуцао, вјероватно од времена, а могуће и од неквалитетног материјала - рекла је Јанковићева.

Народно позориште

На раскрсници код Народног позоришта Републике Српске већ дуже вријеме стоји несанирана рупа на улици коју возачи морају да заобиђу и тиме ризикују да ударе у други ауто. Рупа се налази у траци која води од Медицинске електронике према Борику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана