Рупа до рупе у Косовској улици у Бањалуци

Nezavisne.com
Рупа до рупе у Косовској улици у Бањалуци

Бањалука - Косовска улица, која је била међу првима које су у бањалучком насељу Лауш добиле асфалт, данас је пуна рупа, те је постала дотрајала и неусловна за моторни саобраћај.

Улица је дуга око 250 метара, уска и без тротоара, а најуочљивије су већ крпљене рупе које су временом постале прави мали кратери.

Мјештани су сагласни како је неопходна модернизација, а, како кажу, не траже пуно - само нови асфалтни слој.

Иако се налази на листи приоритета, те је крпљена више пута, ова улица представља главну комуникацију са висинском зоном према Павловцу, али и алтернативно растерећење главне лаушке артерије - Карађорђеве улице.

"Стога, кад дође до закрчења саобраћаја сва теретна возила саобраћају овом уском улицом, што за посљедицу има да она својом тежином нарушавају њено ионако дотрајало стање", појашњавају из Савјета мјесне заједнице Лауш.

Коста Милаковић, који живи у Косовској број 2, каже да је због катастрофалног стања улице и проласка теретних возила и његова кућа попуцала.

"Пролазе теретни камиони. Ограда мог дворишта била је равна, а погледајте на шта сад личи. Од силног терета помјера се зид, те ми је и кућа попуцала. Својевремено сам се, због ових проблема, жалио и Градској управи", прича нам Милаковић.

Мјештани сусједних улица који свакодневно саобраћају овуда говоре како због рупа уништавају аутомобиле, а најчешће страдају фелге, поготово зими.

"Улица која носи назив Косовска постала је Косово. Ово је тужно и ружно, налази се у једном од највећих градских насеља, а у оваквом је стању. Па то је срамота! Крпили су је више пута и то је бацање новца. Овдје је хитно потребно пресвлачење са новим асфалтним слојем, јер иде и зима", казао је Небојша Матић, предсјетник Савјета МЗ Лауш, те истакао да не траже ни проширење улице, већ само њену модернизацију.

Мјештани говоре и да је прилаз кућама лош те да не схватају како је само овај дио остао неуређен у односу на све сусједне.

Свјетлана Милаковић одрасла је у Косовској улици. Дијете је погинулог борца, који је учествовао у њеном прављењу, возач је и мајка која огорчено појашњава да су први имали асфалтни пут, док је све остало још било камењар.

"Наша дјеца немају гдје изаћи. Како да пустим дијете да се вози бициклом? Прилаз кућама је лош, погледајте каква је улица, ни пјешке се проћи не може. Два аута се не могу мимоићи, довољно је само да ово погледате", истиче Милаковићева.

Она додаје да је ово брука и срамота за град.

Санација оштећења

"Програмом ЗКП-а за 2015. годину нису предвиђени радови за реконструкцију Косовске улице, али ће у склопу радова редовног одржавања градских саобраћајница бити извршена санација насталих оштећења", саопштили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана