Рукотворине као празнични печат

Јасмина Перишић
Рукотворине као празнични печат

Бањалука - Сајам креативаца "Сјећања једне зиме" је замишљен да подсјети грађане да је вријеме празника и даровања. Тако ће се од сутра, тачно у подне, на платоу испред Храма Христа Спаситеља, рукотворинама представити 30 излагача.

Изјавила је ово организатор сајма и предсједник Удружења креативаца "Драганасгарден" Драгана Прањић.

- Грађани ће имати прилику да разгледају различите експонате, у ствари оригиналне рукотворине, које су израдили чланови Удружења креативаца "Драганасгарден" - казала је Прањићева.

Према њеним ријечима, порта ће бити украшена штандовима на којима ће бити за сваког понешто.

- Љубитељи гардеробе, здраве хране, накита, украса, умјетничких дјела… имаће прилике да погледају рукотворине и све оно што су наше вриједне чланице успјеле да направе од различитих материјала. Од накита биће ту огрлице од полудрагог камења и охридских бисера. Гурмани ће моћи пробати мафине са новогодишњим декорацијама, доста слаткиша и производа који носе ознаку здрава храна - нагласила је Прањићева.

Додала је да ће на штандовима бити изложени и други производи попут оних од лаванде, вуне…

- Селекција је била жестока. Од 150 креативаца, који у кућним радиностима ручно израђују јединствен накит, гардеробу, играчке и разне уникатне предмете, изабрала сам 30 најбољих. Циљ нам је да овај креативан, романтичан и надасве маштовит сајам претворимо у традицију града. Да наши малишани памте сајам и поштују традицију и народне рукотворине. Дјеци смо припремили слаткише, лизалице, шећерну вуну, радионицу малих креативаца, као и здраву храну без глутена и шећера. Обрадоваћемо их и бесплатним исцртавањем лица - рекла је Прањићева.

Ова Бањалучанка, која већ 25 година живи у Шведској, каже да жели надареним људима да пружи подршку како би своје радове представили на тржишту.

- На овом сајму ће се представити маштовите ствари високог квалитета, а не кич. Ако само једно дијете кроз своје одрастање понесе сјећање на једну зиму и сајам креативаца, наш посао неће бити узалудан - казала је Прањићева.

На сајму ће бити представљена и књига о уређењу ентеријера, чији је аутор управо организатор сајма Драгана Прањић.

Идеја

Драгана Прањић каже да је све почело када је на свом блогу "Драганасгарден", у којем је приказивала како уређује своју башту и ентеријер, добила пуно пратилаца.

- Дио блога пренијела сам на књигу. Када су ми се почели јављати бројни креативци, организовала сам им љетњи сајам, а наше дружење крунисали смо оснивањем Удружења креативаца "Драганасгарден". Планирам да љетњи и зимски сајам креативаца претворим у атракцију и традицију града - рекла је Прањићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана