РУГИП: Станивуковић не може дијелити плацеве у Бањалуци

ГС
РУГИП: Станивуковић не може дијелити плацеве у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Драшко Станивуковић не може бесплатно дијелити плацеве у Бањалуци. Имовина града се не може отуђити, односно преносити без одлуке Скупштине и без накнаде. 

- Након доношења Одлуке чланом 348. Закона о стварним правима прописано је да се непокретностима у својини Републике Српске и локалне самоуправе као и са правом грађења може располагати само на основу конкурса уз накнаду по тржишној вриједности. Истим чланом је прописано да се наведене непокретности не могу продати испод тржишне цијене, каже за АТВ Дејан Ђукановић, помоћник директора за послове надзора у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове.

Чланом 348а. истог Закона прописано је да ради отклањања посљедица елементарних непогода и стамбеног збрињавања угроженог становништва, на непокретностима у својини Републике Српске или локалне самоуправе може се основати право грађења без накнаде, а ставом 2) истог члана овог Закона може основати право грађења у циљу рјешавања стамбеног питања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

- Што значи да ниједним законом није прописано да се непокретности у својини јединице локалне самоуправе могу отуђити, односно преносити без Одлуке Скупштине јединице локалне самоуправе у својину на друга лица и без накнаде, каже Ђукановић за АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана