Рођенданске прославе у Центру за предшколско васпитање и образовање: Воћне торте замијениле нездраве посластице

Јелена Танацковић
Рођенданске прославе у Центру за предшколско васпитање и образовање: Воћне торте замијениле нездраве посластице

БАЊАЛУКА - С циљем стварања здравих навика код малишана и њихове правилне исхране, у предшколским установама рођенданске торте и колачи замијењени су воћним аранжманима.

Казала је ово за “Глас Српске” директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић те додала да је правилна исхрана од изузетног значаја за дјецу предшколског узраста.

- Од 2014. године Центар предшколско васпитање и образовање је у пројекту “Предшколске установе пријатељ правилне исхране” који је покренуло Министарство здравља и Министарство просвјете заједно са Институтом за јавно здравство Републике Српске - појаснила је Куртиновићева.

Додала је да би калоријска вриједност сваког оброка требало да буде уравнотежена у односу на годиште и пол дјетета.

- Нормативи предвиђају да дјеца не користе заслађиваче, шећере ни засићене масти - казала је Куртиновићева.

Истакла је да љекари нутриционисти из института посјећују кухињу у центру и контролишу да ли се храна за малишане припрема према стандардима.

- Препорука стручњака је била да се торте и колачи, замијене воћем, увођењем такозваних “воћних рођендана” - рекла је Куртиновићева.

Појаснила је да родитељи за рођендан свог малишана у вртић могу донијети аранжмане од свјежег воћа и поврће, али и да је дозвољена употреба црне чоколаде.

- Осим ових намирница, дјеца могу користити грицкалице од цјеловитог зрна житарица као и сушено воће, попут грожђица - додала је Куртиновићева.

Објаснила је да је претилост чест проблем код предшколске дјеце, што накнадно у животу може изазвати низ здравствених проблема.

- Прије пандемије одржавали смо радионице и са родитељима, како би и они промијенили своје здравствене навике, односно да дијете има правилан начин исхране и у вртићу и код куће - истакла је Куртиновићева.

Додала је да су у почетку родитељи пружали отпор када је ријеч о прославама без рођенданске торте.

- Више немамо те проблеме, јер се малишани радују “воћним рођенданима” - казала је директорица Центра.

Мајка малишана Сандра К. рекла је за “Глас Српске” да је задовољна јеловником и намирницама које њен син добија у вртићу.

- Мислим да је много боље да дјеца једу више воћа и поврћа, умјесто слаткиша и сокова који су пуни заслађивача. Иначе, трудим се и сама да  код дјетета развијам здраве навике када је ријеч о исхрани, захваљујући којима ће се правилно развијати - истакла је Сандра К.

Сокови

Јелена Куртиновић каже да дјеца у вртићима, по препоруци љекара, више не пију сокове са заслађивачима.

- Малишани пију воду, чајеве и природне сокове са високим удјелом воћа - казала је Куртиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана