Родитељи у Бањалуци огорчени,боравак у приватним вртићима све скупљи

Г.С.
Родитељи у Бањалуци огорчени,боравак у приватним вртићима све скупљи

БАЊАЛУКА - Боравак у великом броју приватних вртића у Бањалуци поново је поскупио ове године, што је наљутило родитеље, који кажу да им се више и не исплати радити, јер за двоје дјеце морају да плате више од 600 КМ.

Око 2.000 малишана из Бањалуке не може да се упише у државне вртиће, због чега родитељи морају да их уписују у приватне.

Како наводи портал Моје дијетe, често поскупљење задњих двије године, родитељима је постало огроман терет. Љути су и на власнике вртића јер мисле да због огромног недостатка мјеста у државним вртићима могу да уцјењују родитеље високим цијенама, али и на надлежне који не граде вртиће, како би сва дјеца имала мјеста у јавним предшколским утановама. Примјера ради, у државним вртићима у Бањалуци, родитељи за једно дијете плаћају 165КМ, а за двоје 280, што је више него дупло јефтиније у односу на приватне вртиће.

-Двоје дјеце ми иде у приватни вртић и јако смо разочарани чињеницом да без обзира на то што је вртић од 1.новембра прошле године, по дјетету дигао цијену за 40КМ, цијену ће од 1.фебруара ове године подићи за још 30КМ што је 70КМ у 3 мјесеца. На два дјетета,  140КМ. Сада ћу плаћати 620КМ за двоје дјеце, док за једно вртић кошта 350КМ.  Сви смо свјесни какво је вријеме, пораст минималца и слично, али то је треће подизање цијене у годину дана када нам је одобрена субвенција.  Инфлација  утиче на све и сигурна сам да послодавци не дижу плате 3 пута у једној години – истакла је Бањалучанка чија дјеца иду у једна приватни вртић у Бањалуци.

У проблем су и родитељи чија дјеца иду у приватне продужене боравке, јер  у Бањалуци  у појединим школама нема довољно мјеста.

-Имамо два дјечака, старијег од шест година и млађег који има  годину и шест мјесеци. Старији је ученик првог разреда, али с обзиром да у школи нема продужени боравак, иде у продужени у вртић  гдје и млађи син. У нашем вртићу је опет најављено поскупљење, и то од 1.фебруара. До сада смо плаћали за оба сина 520 КМ (урачунат је и попуст јер су у истој установи), а од фебруара ћемо да плаћамо 580 КМ. Старији син нема могућност боравка у продуженом боравку своје школе, јер га немају,а млађи није примљен у државни вртић, тако да је једина опција ћути и плаћај – испричала је Бањалучанка Тања М.

Као разлог овог поскупљења, власници приватних вртића наводе повећање минималца у Републици Српској.

-Ако је истина да васпитачице у приватним вртићима раде за минималац, онда је то страшно. Исти посао обављају као и тете у државном,које имају пуно веће плате. Плус неке групе у приватним су веома претрпане. Прошле године је група од мог сина (предшколци) бројала њих 35, на двије тете – додала је Тања.

Иначе субвенције Града Бањалука за вртиће нису исплаћене већ два мјесеца јер није усвојен ребаланс буџета.

Послали смо упит и Градској управи Бањалука, да чујемо да ли имају план рјешавања гужви у државним вртићима или повећање субвенција за приватне, али одговор нисмо добили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана