Родитељи траже састанак, град ћути

Вања Жарковић, Јасмина Салопек
Родитељи траже састанак, град ћути

БАЊАЛУКА - Ишчекујући сједницу Скупштине града, али и да градске власти коначно закажу дуго очекивани састанак, родитељи дјеце која похађају приватне вртиће не сједе скрштених руку, већ планирају наредне кораке у борби за права својих малишана.

Представник родитеља Бранко Црногорац рекао је за “Глас Српске” да су закуцали на врата Канцеларије омбудсмана БиХ те очекују да ће наредних дана ова институција покренути процес.

- Изједначавање субвенције за малишане који иду у приватна обданишта је неопходно, а прича о изградњи нових вртића је на дугом штапу и зашто наша дјеца до тада да буду дискриминисана - рекао је Црногорац.

Он је поновио да представници града не препознају потребу за једнакошћу дјеце, што су, како каже, показали и у посљедњим медијским наступима.

- Градоначелник Драшко Станивуковић наводи да Градска управа суфинансира приватне вртиће, а није се осврнуо на иницијативу родитеља дјеце у приватним вртићима, на предмет њиховог протеста, нити на бројност групе која је тај захтјев поднијела и чији представници већ мјесец траже прилику да о томе са њим поразговарају - казао је Црногорац.

Он је напоменуо да одбијањем састанка градске власти шаљу лошу поруку.

- Оваквим понашањем градоначелника и најближег круга његових сарадника дискриминација дјеце у приватним предшколским установама преноси се и на њихове родитеље, који овим одбијањем постају жртве институционалног насиља. Напосљетку, свим грађанима шаље се порука да се озбиљним друштвеним питањима приступа селективно и без осјећаја за законитост и етичност поступака надлежних органа - истакао је Црногорац.

Он је рекао да градске власти стално наглашавају да родитељи први пут добијају субвенције, без осврта на издвајања за дјецу у јавним вртићима.

- Овим стварају друштвени јаз између подносилаца захтјева и осталог становништва, нарочито оних који полажу право на читав низ накнада које им законски припадају - истакао је Црногорац.

Објаснио је да је за једно дијете та разлика 280 марака у погледу средстава која се из градске касе издвајају за боравак у предшколским установама.

- За двоје дјеце то је у просјеку 350, а за троје више од 500 марака. Још већа разлика јавља се у ситуацији када се за једно дијете мора плаћати и продужени боравак. Међутим, и даље инсистирамо на томе да није у питању егзактан износ новца, већ принцип једнакости - казао је Црногорац.

Коментаришући градоначелникову изјаву да ће са повећањем субвенција породица са двоје дјеце у вртићу за годину добити од Градске управе 2.500 КМ, Црногорац истиче да родитељи неће бити на добитку. Напротив.

- Не помиње се колико је због нових цијена, које су формирале приватне предшколске установе, повећан удар на кућни буџет родитеља. Нажалост, овим субвенцијама родитељи неће добити ништа. Напротив, они ће бити у губитку тих 2.500 марака и то у најбољем случају - рекао је Црногорац.

Према његовим ријечима, родитељи данима покушавају да договоре састанак са градоначелником, међутим, како истиче, безуспјешно.

- Кабинет градоначелника смо позвали на десетине пута, али смо само два пута добили одговор и то да ће нам се градоначелник јавити кад буде у прилици, што се још није догодило - рекао је Црногорац.

С друге стране, Станивуковић је истакао да не избјегава родитеље те да је неопходно још времена за усаглашавање. Он је нагласио да је за три године од нула до 100 огроман помак.

- Позивам родитеље да поштују оно што град може, наше капацитете. Ја ћу свакако разговарати са родитељима. Поручујем им да ћемо уприличити тај састанак. Не желим да тај састанак пређе у неку врсту расправе, препуцавања, нелагоде, као што је био са градским менаџером - нагласио је Станивуковић.

“Нинковића држимо за ријеч”

Што се састанака са представницима Скупштине тиче, Црногорац каже да се надају да ће испунити обећања.

- Видјећемо сада шта је са овим обећањима градске Скупштине, мада је јасно да они не могу тренутно много тога да ураде, јер и они зависе од неких потеза Градске управе, али држимо их за ријеч. Држимо господина Нинковића за ријеч да ће на првој сједници на којој то буде било могуће поставити ту тачку дневног реда и да ће обезбиједити скупштинску већину која ће то изгласати - истиче Црногорац.

Иначе, наредна сједница, и то редовна, заказана је за 27. фебруар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана