Родитељи предшколаца губе стрпљење: Вртиће што прије ставити на дневни ред!

Катарина Шапоња
Родитељи предшколаца губе стрпљење: Вртиће што прије ставити на дневни ред!

Деведесет осам, деведесет, осамдесет два, па све до шездесет шест, нису резултати извлачења неке лутрије, већ проценти дјеце у предшколским установама у земљама Европске уније. Међутим, и овај најнижи представља двоструко бољу попуњеност од предшколских установа у Бањалуци и Републици Српској.

Истакао је ово Бранко Црногорац, који је један од координатора групе родитеља чија дјеца похађају приватне вртиће. Он је поводом пола године од окупљања ове групе, која се залаже за изједначавање субвенција у јавним и приватним вртићима, нагласио да је неопходно што прије реаговати.

- Нажалост, ми немамо много времена, у најбољем случају имамо још генерацију или двије да се у потпуности посветимо овом проблему, да бисмо обезбиједили дјеци неопходне услове за правилан психофизички развој - истакао је Црногорац.

Он је нагласио да резултати конкурса за смјештај дјеце у установе Центра за предшколско образовање откривају поразне чињенице, како у погледу скромних капацитета, тако и у погледу чекања на мјесто у вртићу.

- Овдје нису у питању мјесец или два, овдје се ради о годинама, при чему се многима прилика за боравак у вртићу укаже у првом или другом разреду основне школе. Проблем представља и избјегавање Градске управе да достави ребаланс буџета за 2024. годину, из ког би било могуће ријешити наш захтјев у овој години. Ово питање остаје приоритет за сваку наредну градску администрацију, и надамо се да смо нашим бескомпромисним ставом током претходних шест мјесеци то показали свим политичким чиниоцима - истакао је Црногорац.

Он сматра да овај друштвени проблем није могуће ријешити пуком градњом јавних вртића, већ једино синергијским дјеловањем јавног и приватног сектора, као што то показује позитивна пракса у многим земљама, првенствено у Србији и Хрватској.

- А основ тог дјеловања јесте успостављање јединствене економске цијене, што се показало као адекватно рјешење у Београду, који је готово ријешио питање боравка дјеце у предшколским установама.  Популистичке мјере без обезбјеђивања стабилних извора финансирања и без законског упоришта у одлукама Скупштине нису рјешење које родитељи дјеце у приватним вртићима могу да прихвате - нагласио је Црногорац.

Он је поновио да родитељи захтијевају да се ово прворазредно политичко, друштвено и егзистенцијално питање што прије нађе на дневном реду градских структура, и то без било каквог условљавања и политичке трговине.

Подсјетимо, градоначелник Драшко Станивуковић је недавно родитељима  уручио рјешења о повећању субвенција за приватне вртиће за које, како је казао, град издваја пет милиона КМ.

- Кренули смо од нуле, односно увели смо субвенције за приватне вртиће које раније нису постојале. Кренули смо од 60 КМ, јулску смо подигли на 100, а већ од августа субвенција за вртиће износиће 150 КМ. Уколико двоје дјеце похађа вртић, субвенција ће износити 350 КМ, што значи да ће једна породица добити 4.200 КМ подршке од града - истакао је Станивуковић те додао да ће субвенција за свако наредно дијете износити 200 КМ.

Нагласио је да ће већ од децембра услиједити ново повећање, а потом и потпуно изједначавање цијена јавних и приватних вртића.

- То је наша стратегија, већ од децембра субвенције ћемо повећати на 220 КМ, након чега ћемо у потпуности изједначити цијене - рекао је Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Љубо Нинковић изјавио је да је једини начин да се законски помогне родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће усвајање ребаланса буџета за ову годину, односно реалокација средстава која би обезбиједила свима једнака права.

Припремљена одлука

Градски менаџер Бојан Кресојевић је истакао да једна од најважнијих тема за градску администрацију јесте она која се тиче изједначавања субвенција за приватне и јавне вртиће.

- Ми смо већ припремили одлуку која се тиче управо тога, а та одлука значи да већ сутра можемо да изједначимо субвенције - рекао је Кресојевић протекле седмице.

Подсјетимо, редовна сједница Скупштине града, коју је 14. августа заказао градоначелник, није одржана због недостатка кворума. На сједници је, између осталог, требало да се нађу важне тачке попут изједначавања цијена у приватним и јавним вртићима.

- Уложили смо све наше могућности да имамо сједницу Скупштине града, али није се појавио довољан број одборника - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана