Родитељи основаца ће и ове године имати једну бригу мање

Катарина Шапоња
Родитељи основаца ће и ове године имати једну бригу мање

БАЊАЛУКА - Иако је сезона одмора у јеку, многи родитељи већ су почели да размишљају о припреми дјеце за школу и набавци свега онога што је неопходно за почетак наставе.

Ипак, захваљујући подршци из градске касе, имаће бар једну бригу мање, јер ће и ове године основци добити бесплатне уџбенике. 

Како су саопштили из Градске управе, бесплатне уџбенике у школској 2024/2025. години добиће више од 8.800 ученика бањалучких основних школа од петог до деветог разреда. Подсјетимо, Влада Републике Српске обезбјеђује бесплатне уџбенике за малишане од првог до четвртог разреда.

Град ће за ову мјеру подршке издвојити око 1,7 милиона КМ.

Ово је четврта година заредом да ће бањалучки основци од петог до деветог разреда од града Бањалуке добити бесплатне уџбенике.

Иначе, ово је један од првих потеза актуелне градске администрације на челу са градоначелником Драшком Станивуковићем, уведен с циљем веће подршке породици, али и веће подршке образовању.

- Имајући у виду да је основно образовање обавезно те да је за комплете уџбеника потребно издвојити неколико стотина КМ, град је преузео трошкове набавке уџбеника, а захваљујући овој одлуци значајне уштеде годишње оствари више од 8.000 ђака и њихових породица - саопштили су из Градске управе.

Бањалука је била први град у Републици Српској који је покренуо набавку уџбеника, након чега су примјер града на Врбасу слиједиле друге локалне заједнице.

Мајка двојице ученика Тамара Ковачевић истиче да је ова мјера града веома важна подршка за њену породицу.

- Када имате два основца у кући, трошкови за уџбенике могу бити прилично високи. Чим почне да се приближава септембар, тако креће и наше планирање шта треба све да обезбиједимо за почетак наставе и јесење дане. Поред школских потрепштина, топлија одјећа и обућа за дјецу су нешто за шта морамо имати новац. Као и сви родитељи довијали смо се на разне начине. Ипак, захваљујући овој подршци осјећамо олакшање и можемо усмјерити тај новац за набавку одјеће, школског прибора, платити школе спорта или слично - казала је Ковачевићева. 

Суграђанка Мира Радић сматра да је Градска управа направила одличан корак и да треба наставити ову добру праксу.

- Моја дјеца су поодавно завршила основну школу, али сам сигурна да би ми ова врста подршке, као самохраној мајци, много значила. Бесплатни уџбеници не олакшавају само кућни буџет, већ показују колико је образовање важно за ову локалну заједницу - истакла је Радићева.

Друге општине

Уз ову добру праксу града, која се односи на бањалучке основце, уведена је и пракса да се комплети очуваних коришћених уџбеника прослиједе ученицима из других општина и градова Републике Српске који немају ову мјеру подршке.

Удружење за подршку и промоцију права дјеце и родитеља “Моје дијете” позивало је све начелнике и градоначелнике, који то још нису учинили, да обезбиједе нове бесплатне уџбенике за основце од петог до деветог разреда у њиховим локалним заједницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана