Родитељи малишана који похађају приватне вртиће не одустају: Нећемо дозволити неправду

Јасмина Салопек
Родитељи малишана који похађају приватне вртиће не одустају: Нећемо дозволити неправду

БАЊАЛУКА - Родитељи малишана који похађају приватне бањалучке вртиће поново су јуче у Градској управи предали захтјеве за изједначавање субвенција за дјецу у свим предшколским установама те исплату дуговања.

Ово је за “Глас Српске” потврдио Бранко Црногорац, који је један од координатора групе родитеља чија дјеца похађају приватне вртиће.

- Предали смо два нова, односно стара захтјева. Први захтјев се односи на изједначавање субвенција, а други на исплату заосталих субвенција. Захтјеве смо поново предали како бисмо опет имали састанак са представницима Градске управе - истакао је Црногорац.

Он је подсјетио да родитељима већ три мјесеца нису исплаћене субвенције, које износе 60 марака, што је шест пута мање него за јавне вртиће.

- Тражимо да заостале субвенције буду исплаћене до 6. фебруара - истакао је Црногорац.

Незадовољни родитељи покренули су иницијативу у којој захтијевају да се заустави дискриминација дјеце.

- Желимо да сва дјеца имају једнака права, односно да субвенције за приватне буду изједначене са субвенцијама за јавне вртиће. Нећемо допустити да наша дјеца буду дискриминисана, јер она нису крива због тога што за њих нема мјеста у јавним обдаништима - поручили су огорчени родитељи и додали да су приморани да дјецу уписују у приватне предшколске установе и издвајају много више новца од родитеља чија дјеца нису “на листи чекања”.

Подсјетимо, родитељи су протекле седмице у Градској управи предали петицију са више од 2.500 потписа, тражећи изједначавање субвенција.

Након тога су имали састанак са представницима Градске управе, односно градским менаџером Бојаном Кресојевићем, а затим и са представницима Скупштине.

- На састанку са градским менаџером није било много разумијевања за нашу позицију. Донијели смо неки закључак, али се чини да ни сама Градска управа не вјерује да ће то бити могуће, односно да ће Скупштина прихватити - истакао је Црногорац.

За родитеље је било разочаравајуће то што се субвенционисање вртића ставља у исту раван са инфраструктурним пројектима.

- “Трошак за дјецу”, ако се тако може назвати, стављају у исту раван са фонтанама, мостовима, парковима - нагласио је Црногорац.

С друге стране, родитељи истичу да су представници Скупштине показали више заинтересованости за рјешавање овог проблема.

- Обећали су да ће нашу тачку ставити на наредну сједницу Скупштине и да имамо подршку за све захтјеве. Вријеме које је пред нама показаће колико је то тачно - истакао је Црногорац.

Према његовим ријечима, одлука о изједначавању субвенција би била директан допринос стабилности породице.

- Родитељи би могли без гриже савјести да приуште дјеци и себи нека ситна задовољства и потребе, а то би допринијело томе да породице квалитетније проводе заједничко вријеме. Овај износ можда не омогућава далека путовања, али би добродошао да дјеца упознају понеки нови кутак Републике Српске, који толико хвалимо страним туристима, а за многе домаће госте због беспарице остаје недостижан - сматра Бранко Црногорац.

Власници

Родитељи истичу да имају подршку и од бројних власника вртића.

- Заједно смо у овом са већином власника вртића. Неки од њих веома предано раде на остваривању овог циља. И они су махом родитељи, ово превазилази све економске рачунице - нагласио је Бранко Црногорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана