Родитељи и даље за своје малишане најчешће бирају традиционална имена

Катарина Шапоња
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Тара, Теодора, Ирина, Лазар, Алексеј, Теодор и Лука само су нека од имена која ће за пар година одзвањати бањалучким игралиштима, јер је највећи број родитеља и ове године одлучио да баш овако назове своје бебе.

Из Одјељења за општу управу наводе како су, поред ових, међу најчешћим именима новорођених дјевојчица Дуња, Мила, Нада, Ана, Хелена, док су дјечаке углавном називали Павле, Василије, Милош, Ђорђе, Арсеније и Матеј. 

Занимљиво је да су Теодора, Ирина, Лазар и Лука били међу најчешћим именима и претходних година. 

- Што се тиче традиционалних имена, још увијек су честа и заступљена, а међу најчешћим су Данило, Николај, Гаврило, Марија и Софија - истакли су из Одјељења за општу управу.

Према њиховим ријечима, од почетка године до 22. јула, пријављено је укупно 1.755 новорођене дјеце, од чега 868 дјевојчица и 887 дјечака.
Истакли су да је у истом периоду прошле године град постао богатији за 1.822 мала суграђанина, од тога 949 дјечака и 873 дјевојчице.

- Када је ријеч о цијелој прошлој години, рођено је 3.351 малишан од чега 1.738 дјечака и 1.613 дјевојчица - рекли су из одјељења. 

Како истичу из Градске управе, рок за пријаву рођења дјетета је осам дана, а за одређивање имена 30 дана од дана рођења.

- Понекад се деси да родитељи не одреде лично име дјетету у законском року. Према Закону о матичним књигама, по истеку 30 дана од дана рођења дјетета, матичар је дужан да обавијести Центар за социјални рад у мјесту пребивалишта мајке. Надлежни орган старатељства у року од 15 дана дужан је да одреди дјетету лично име у складу са прописима - наводе из града.

Како кажу, од 1. јануара до 23. јула ове године поднесено је укупно 80 захтјева за промјену личног имена или презимена. 

- Најчешћи разлог за промјену личног имена је поврат презимена послије развода брака, када жене враћају презиме на своје дјевојачко - појаснили су они. 

У служби истичу да би за промјену личног имена или презимена требало да буду испуњени сви услови прописани Законом о личном имену. За доношење рјешења о промјени имена у Градској управи града, наплаћује се административна такса од десет марака.

- У поступку је неопходно доказати да не постоје сметње у погледу пореских и других финансијских обавеза те да се против подносиоца не води кривични поступак. Пријава није одобрена лицу које није одслужило казну за коју се терети - кажу из Одјељења за општу управу.

Мајка дјевојчице Валентине, Сњежана Николић казала је како је од својих младалачких дана имала жељу да кћерку назове баш овим именом. 

- Пошто имам још двије старије кћерке, одлучила сам да и њихове приједлоге за име уважим те смо на три папирића написале свака своју жељу за име, али смо извукле ипак мој приједлог - појаснила је Сњежана.

ЗНАЧЕЊА

Име Лазар има своје коријене у хебрејском имену Елеазар, што у преводу значи бог ће помоћи, бог помаже, божја помоћ, бог је послао помоћ.

Алексеј је мушко име грчког поријекла, од имена Александрос са значењем заштитник људи, јер алексо значи заштита, а андрос значи мужеван.

Име Теодора је поријеклом из грчког језика и сматра се да потиче од личног мушког имена Теодор, а према неким тумачењима оно је изведено од сложенице тхеодорос, што значи бог и дорон, односно поклон или дар те се у буквалном преводу име Теодора преводи као дар од бога.

Тара је женско име за које се сматра да је домаћег поријекла. Њено значење сеже јако далеко, чак до санскрита. Сматра се да према санскриту значи звијезда. Друго тумачење каже да је према старој келтској ријечи теамхаир што значи торањ, висока кула као средиште краљевске и вјерске моћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана