Ризично пјешачење улицама без тротоара

Ј. Станић, А. Стојановић
Ризично пјешачење улицама без тротоара

Бањалука - Иако Градска управа ради много на побољшању инфраструктуре и у дјело спроводи пројекат “Бањалука се гради”, ипак постоје улице, и то у строгом центру града, које немају тротоара. Једна од њих је и Милана Ракића, која спаја Борик и Долац.

Такве улице представљају безбједносни ризик за пјешаке, али и возаче. Становник ове улице Јован Мирковић каже да мјештани годинама безуспјешно апелују на надлежне да ријеше проблем недостатка тротоара.

- Поред тога што је улица Милана Ракића прометна, из правца Доца прегледност је веома слаба, па су пјешаци као покретне мете за аутомобиле. Упркос лежећим полицајцима, неодговорни појединци и даље возе веома брзо, не марећи за оне који ходају поред или по коловозу. На вријеме упозоравамо јер велики број ђака и студената иде нашом улицом. Ако кога, не дај боже,  удари ауто, касно ће нам свима бити да плачемо - рекао је Мирковић.

Поред улице у центру града, сличан проблем постоји у улицама Патријарха Арсенија Чарнојевића и Срђе Злопоглеђе у Обилићеву, те у улици Триве Амелице код кружног тока на Малти.

Једна од станарки Срђе Злопоглеђе која није жељела да јој наводимо име каже да највише брину за сигурност дјеце.

- Бринемо за нашу дјецу из улице, али и за остале. Годинама не рјешавају овај проблем, а ми стрепимо над дјецом сваки пут када изађу из зграде - рекла је станарка и додала да су сви који су икада прошли њиховом улицом свјесни да представља опасност за све учесника у саобраћају, а не само пјешаке.

Из Одјељења за саобраћај и путеве су казали да је планирана санација улице Милана Ракића.

- Планирали смо израду пројектне документације за изградњу тротоара са пратећом инфраструктуром у улици Милана Ракића, јер је неопходно истовремено изградити и оборинску канализацију - рекли су из одјељења и додали да сваке године граде тротоаре и бициклистичке стазе на локацијама на којима је то најпотребније и на које указују грађани и управни одбори мјесних заједница.

Велика улагања

Из Одјељења за саобраћај и путеве истичу да се посљедњих година много градило и улагало у инфраструктуру намијењену пјешацима и бициклистима.

- Изградња тротоара и бициклистичке стазе дуж Булевара Десанке Максимовић и источног транзита тече планираном динамиком, а након тога почиње и изградња тротоара у улици Ивана Горана Ковачића код “Леснине” и ТЦ “Тропик” - казали су у одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана