Риба у рјечици Широкој угинула због фекалија и ниског водостаја

nezavisne.com
Риба у рјечици Широкој угинула због фекалија и ниског водостаја

Бањалука - Фекалије из околних домаћинстава и низак водостај узрок су помора рибе у рјечици Широкој, у бањалучком насељу Дервиши, који се догодио средином јуна, потврдили су за "Независне" у Водној инспекцији.

"Смањена и недовољна концентрација доступног раствореног кисика довела је до угинућа рибе у рјечици Широкој, а узети узорак не показује елементе токсичности", рекли су у Водној инспекцији.

Према њиховим ријечима, мало корито и водостај Широке ријеке уз оптерећење повећаног избацивања фекалног отпада проузроковали су рапидно трошење кисика од стране микроорганизама и довели до угинућа рибе.

"Анализа узорка површинске воде и сагледавање свих параметара испитивања показали су да су изражени параметри фекалног загађења", казали су у Водној инспекцији.

Додали су да ово говори у прилог томе да се у ову рјечицу највјероватније испуштају веће количине фекалних отпадних вода из околних домаћинстава.

Водни и ветеринарски инспектори су по пријави Спортског риболовног друштва Бањалука изашли на терен 17. јуна.

Том приликом ангажовани су Институт за јавно здравство РС и Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан" ради узимања узорака угинуле рибе.

На основу резултата испитивања, утврђено је да параметри испитиваног узорка површинске воде не задовољавају услове И класе квалитета прописане Уредбом о класификацији вода и категоризацији водотока с аспекта сљедећих параметара: нитритни азот и фосфор, пресићење воде кисеоником и амонијачни азот, укупне чврсте материје, укупне суспендоване материје, БПК5, нитратни азот, укупни азот и бакар, фекални колиформи, фекалне стрептококе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана