Ревија ношњи за Сергејеву побједу: РКУД „Пелагић” помаже обољелом Бањалучанину

Г.С.
Друга ревија народних ношњи у организацији РКУД "Пелагић"
Foto: Г.С. | Друга ревија народних ношњи у организацији РКУД "Пелагић"

БАЊАЛУКА - Друга ревија народних ношњи у организацији Радничког културно-умјетничког друштва „Пелагић одржана је у бањалучком Дому омладине.

Ревија под називом „РЕСТ.арт ” осим што је на најљепши начин величала наше културно насљеђе и традицију, имала је и хуманитарни карактер, с обзиром да ће сав новац од продатих улазница бити дониран за лијечење Бањалучанина Сергеја Ступара.

Посјетиоци су током ревије могли видјети традиционалне ношње које су се појавиле током Другог свјетског рата и у каснијем периоду, а у питању су оригинални дијелови традиционалне ношње које су колекционари сакупљали по терену и комплетирали. 

Поред локалних ношњи могле су се видјети и оне из Мачве, средње Србије, Купреса, Влашића, околине Сарајева, Херцеговине, Краљева и других мејста. 

Приредбу су употпунили и ученици основношколског узраста, као и полазници Умјетничке школе „Владо Милошевић“, уз пратњу наставника Ирене Личине,  Сњежане Дамјановић Максић и Златана Мирића. 

Они су својим наступом показали да се велике ствари не остварују само кроз чување традиције, већ и својом хуманошћу.

 

Ревију је отворио градоначелник Драшко Станивуковић истичући да је ријеч о манифестацији која је подсјетник на нашу културну баштину.

„Осим што нас подсјећа на нашу богату културну баштину, ова ревија има и дубоку хуманитарну ноту, јер ће сав приход бити уплаћен за лијечење нашег суграђанина Сергеја Ступара, који се налази у Москви на лијечењу. Посебну захвалност упућујем члановима РКУД „Пелагић“ и предсједници Оливери Чудић, који годинама неуморно раде на очувању и промоцији наше културе.“ истакао је градоначелник.

Подсјећамо, Сергеј Ступар је доживио тешку саобраћајну несрећу прошле године и остао је непокретан, а тенутно се лијечи у болници у Москви.

Његова мајка Свјетлана Беднаш раније је објаснила да се уз помоћ матичних ћелија санирају оштећења на мозгу настала приликом саобраћајне несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана