Републички штаб тражи хитно уклањање смећа у Бањалуци

Г.С.
Републички штаб тражи хитно уклањање смећа у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас Наредбу којом наређује Штабу за ванредне ситуације Града Бањалука да, у складу са чланом 46. Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама у цијелости поступи у складу са одредбама Закона о комуналним дјелатностима, како би се омогућило редовно чишћење града и одвоз отпада.

Из Републичког штаба је саопштено да, имајући у виду погоршану епидемиолошку и хигијенску ситуацију у Граду Бањалука, Градски штаб треба предузме све неопходне мјере и радње, с циљем отклањања узрока поремећаја, с циљем спречавања угрожавања животне средине и нарушавања здравља становништва.

Министрарство за просторно уређење и грађевинарство напомиње да је чишћење јавних површина у насељеним мјестима комунална услуга од посебног јавног интереса, а за организовање њиховог обављања, у складу са Законом о комуналним дјелатностима Републике Српске, искључиво су надлежне јединице локалне самоуправе. Контролу над спровођењем овог закона и обављањем комуналних дјелатности врши комунална полиција јединице локалне самоуправе, а по указаној потреби, надзор може вршити и друга инспекција.

Чишћење јавних површина у насељеним мјестима, одржавање јавних зелених површина, јавна расвјета у насељеним мјестима само су неке од дјелатности заједничке комуналне потрошње, чије обављање се финансира из комуналне накнаде коју плаћају власници стамбеног, пословног или другог простора, односно физичка и правна лица, као корисници заједничке комуналне потрошње. Ове накнаде се уплаћују у буџете јединица локалне самоуправе, и из њих се даваоцима комуналних услуга врши плаћање извршених услуга.

Према одредбама наведеног закона, комунално предузеће као давалац неке комуналне услуге дужно је обезбиједити трајно и несметано пружање комуналних услуга, уз квалитет који нарочито подразумијева здравствену и хигијенску исправност према прописаним стандардима и нормативима, заштиту околине и тачност у погледу рокова. Давалац комуналне услуге одговоран је за штету коју проузрокује корисницима, ако не обезбиједи да се комунална услуга врши под наведеним условима.

"Истичемо да се комунална услуга не може ускратити кориснику, осим у изузетним случајевима, таксативно наведеним у Закону. Комунално предузеће може престати са давањем комуналне услуге тек ако корисник услуге не плаћа услугу више од два мјесеца узастопно, и то под условом да се на тај начин не угрожавају други корисници", саопштено је из ресорног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана