Репрограмирани дуг за здравствено осигурање премашио 77 милиона КМ

А. Ј.
Репрограмирани дуг за здравствено осигурање премашио 77 милиона КМ

Бањалука - Репрограмирани дуг пореских обвезника из РС по основу доприноса за здравствено осигурање на крају прошле године био је "тежак" 77,31 милион марака.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да су порески обвезници лани на рачун јавних прихода на име репрограмираних обавеза за здравствено осигурање уплатили 5,26 милиона КМ.

- Почетком 2016. године репрограмирани дуг пореских обвезника био је већи од 74 милиона КМ, али су током прошле године сачињени нови споразуми о одгођеном плаћању тако да су репрограмиране обавезе за здравствено осигурање повећане за 2,19 милиона марака - истакли су у Фонду.

У Пореској управи РС кажу да су закључно са прошлом годином дуговања за доприносе износила 570,2 милиона КМ. Напомињу да је дуг јавних здравствених установа нарастао на 227,8 милиона КМ, што је готово 30 одсто укупног дуга за доприносе.

- Министарство финансија РС прошле године је донијело 143 рјешења о одгоди плаћања пореских обавеза на износ дуга од 204,82 милиона марака, док је Пореска управа донијела 118 рјешења о одгођеном плаћању доспјелих обавеза у укупном износу од 1,47 милиона КМ - истакли су у Пореској управи.

Навели су да је од десет највећих дужника у Српској по репрограму чак седам здравствених установа.

- Међу највећим репрограмираним дужницима су Универзитетски клинички центар РС, Болница "Свети апостол Лука" Добој, Болница "Др Младен Стојановић" Приједор, Болница Источно Сарајево, те домови здравља у Модричи, Бањалуци и Градишци - рекли су у Пореској управи РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана