Рентакар агенције немају возила за најам

Јасмина Перишић
Рентакар агенције немају возила за најам

Бањалука - Ни у једној рентакар агенцији на подручју града нема слободних аутомобила тако да су они који дођу у Бањалуку са жељом да га овдје изнајме на великим мукама.

Власници рентакар агенција тврде да су скоро све аутомобиле издали нашим људима који живе у иностранству и који у Српској проводе годишњи одмор.

Власник једне од рентакар агенција Горан Борковић каже да тренутно нема слободних возила и да ће први слободан ауто имати тек средином августа.

- Није тако само код мене, већ у свим агенцијама. Велики је број туриста и гастарбајтера који се љети слије у Бањалуку и који имају могућност да рентирају возила. Располажем са 20 аутомобила, али сам сигуран да бих у овом периоду издао да их имам још толико  - рекао је Борковић.

Додаје да многи резервишу аутомобиле унапријед.

-  Они то раде неколико мјесеци раније, да би били сигурни да ће на љето имати обезбијеђен превоз. Имају могућност да их возило дочека на аеродрому. Једино што плаћају за ту услугу су гориво и путарина, али уз услов да возило изнајмљују на више дана - казао је Борковић.

И Бошко Тадић који има рентакар агенцију такође нема слободних возила.

- Све нам је  изнајмљено до 15. августа. Клијенти у деведесет одсто случајева рентирају возила на период од 20 до 30 дана. Углавном су то странци, или наши људи који живе у иностранству. Тек неколико аутомобила у овом периоду изнајмимо на седам дана - рекао је Тадић.

У једној од агенција кажу да су изнајмили свих 30 возила.

- Знало се десити да клијенту обећамо неки од аутомобила, који је у датом моменту издат, али знамо да ће бити враћен на  дан кад смо га резервисали. Онда клијент који већ користи ауто одлучи да га задржи још неколико дана а онај који је резервисао остане кратких рукава - рекли су у овој агенцији.

Бањалучанин Давор Бобић, који живи и ради у Луксембургу, каже да сваке године изнајмљује аутомобил у некој од рентакар агенција.

- Заморно ми је и неисплативо да у родни крај који је удаљен од Луксембурга 1.300 километара долазим аутомобилом. Путујем авионом до аеродрома у Загребу, гдје ме чека унапријед рентирано ауто. Углавном ми родбина из Бањалуке, неколико седмица раније резервише возило, да се не би десило да је све заузето - рекао је Бобић.

Цијене

Бошко Тадић истиче да се у зависности од типа возила, цијена изнајмљивања по дану креће од 60 КМ до 150 КМ.

- Најскупљи је БМЊ петица а најјефтинији су "поло", "ситроен Ц3" и "шкода фабија". Комбије изнајмљујемо за 130 КМ по дану. Скоро сви без изузетка траже што јефтинији ауто - казао је Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана