Рекордан број  туриста у Бањалуци

Срна
Рекордан број  туриста у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Бањалуку је за осам мјесеци ове године посјетило 76.839 туриста, што је за три одсто више у односу на 2023. годину, која је била рекордна, речено је Срни у Туристичкој организацији Бањалука.

Туристи су остварили 119.447 ноћења, односно пет одсто више у односу на 2023. годину.

Евидентирано је 25.050 домаћих гостију који су остварили 33.671 ноћење и 451.789 страних гостију са укупно 85.776 ноћења.

Из Туристичке организације Бањалука кажу да су Словенци и даље у врху по броју долазака и ноћења.

Бањалуку је у августу посјетио 2.464 домаћих туриста који су остварили 3.481 ноћења, те 8.995 страних туриста са 18.394 ноћења.

Бранка Бранковић из градске Туристичке организације каже да се очекује да ће Бањалуку ове јесени и зиме посјетити још већи број туриста.

-Има доста изнајмљивања станова на дан у сивој зони, а чињеница је и да регистровани хотели, мотели и смјештаји не пријављују све госте. Не можемо се жалити у овом смислу и туристичка слика ће се крајем године поправити и поравнати, ако неће бити већа, онда ће барем бити иста - навела је Бранковићева.

Истакла да Бањалука више није сезонска дестинација, већ је протеклих десетак година постала цјелогодишња туристичка дестинација.

Додаје да Бањалуку у све већем броју посјећују туристи из земаља које су повезане авио-линијама са највећим градом Републике Српске.

-Због повезаности са београдским аеродромом примијетан је и већи број туриста из азијских земаља - рекла је Бранковићева.

Она је навела да је Бањалука по броју долазака туриста и даље први град у Републици Српској, док је четврта туристичка дестинација по броју ноћења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана