Регистрација услов за додјелу подстицаја

Невена Рељић
Регистрација услов за додјелу подстицаја

БАЊАЛУКА - Центар за развој пољопривреде и села објавио је јавни позив за обавезну регистрацију пољопривредника са подручја града, који нису евидентирани у њиховој бази података.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић рекао је за “Глас Српске” да су позив расписали како би добили увид у стварно стање у овој области.

- Како бисмо дошли до оних који су најбитнији, а ту су пољопривредници који производе тржишне вишкове, кроз ову базу података ћемо имати праву слику сваког газдинства те ћемо моћи говорити о томе колико је засијано обрадивог земљишта, колики је сточни фонд, са колико механизације располажу наши пољопривредници и друго - истакао је Илић.

Он је нагласио да се неријетко дешавало да се на јавне позиве пријављују и они који су били регистровани у АПИФ-у, а који се примарно не баве пољопривредном производњом.

- У жељи да што квалитетније, боље и рационалније уложимо средства из буџета града, одлучили смо да направимо базу података за сва газдинства те се увјеримо у њихову производњу, чиме располажу, почев од земљишта, објеката, механизације и да кроз ову базу разврстамо наше пољопривреднике у три различите категорије - казао је Илић.

Додао је да су у првој категорији становници руралног подручја који се баве минималном производњом за своје потребе.

- У другој групи су они који се баве пољопривредом на већем и озбиљнијем нивоу те обезбјеђују производе које пласирају на тржиште, а трећа категорија су пољопривредници регистровани у АПИФ-у на основу тога што су наслиједили пољопривредна имања - казао је Илић.

Додао је да са Министарством пољопривреде Републике Српске уз помоћ базе података желе уредити начин додјеле подстицаја.

- Пољопривредни произвођачи који се не буду регистровали у бази података Центра за развој пољопривреде и села, неће имати могућност да аплицирају на јавне позиве и остваре право на подстицајна средства - изјавио је Илић.

Још није познато колико ће новца за подстицаје бити додијељено пољопривредницима. Према његовим ријечима, у припреми је извјештај који ће доставити Скупштини града о средствима уложеним у пољопривредну производњу кроз јавне позиве.

- Из буџета је ове године за развој пољопривреде кроз три јавна позива издвојено 1,4 милиона КМ за 2.000 пољопривредника - рекао је Илић.

Додао је да корона криза није зауставила пољопривредну производњу на подручју града.

 - Ове године су засијане велике површине и надам се да смо схватили да ћемо производњом властите хране смањити зависност о увозу, запослити наше људе и пробудити свијест да је пољопривреда сигурна будућност овог народа јер имамо озбиљне ресурсе у овој области - закључио је Илић.

Позив

Из Центра наводе да је рок за регистрацију 31. децембар, те да је потребна копија личне карте, доказ о упису у регистар пољопривредних газдинстава (АПИФ), посједовни лист за земљиште у власништву, уговор о закупу земљишта (уколико постоји). Пољопривредници могу обавити регистрацију у просторијама Центра за развој пољопривреде и села, на адреси Војводе Момчила 10, 12 и 16, од девет до 15 часова. Све додатне информације могу се добити путем сљедећих телефонских бројева: 051/433-623, 051/433-624 и 051/433-636.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана