Регистрација грађана спас за амбуланте

Весна Поповић
Регистрација грађана спас за амбуланте

Бањалука - Треба уложити додатне напоре да се што већи број грађана региструје у амбулантама да не би дошло до њиховог гашења, а на том плану треба да се активирају и савјети мјесних заједница.

Закључно је ово јуче на састанку предсједника Скупштине града Зорана Талића и потпредсједника градског парламента Саше Чудића са директором Дома здравља Бањалука Горданом Тешановић.

Управа Дома здравља раније је саопштила да је због малог броја регистрованих грађана разматрала могућност затварања амбуланти на Паприковцу (1.011 регистрованих), у Куљанима (1.055), Мотикама (494), Чесми и Ади (879).

- Циљ је да не дође до затварања амбуланти, већ подизања здравствене заштите на виши ниво. Треба анимирати грађане да се у што већем броју региструју у матичне амбуланте а не да иду код љекара на Поликлинику или у сусједна насеља. Ту би већу улогу требало да преузму савјети мјесних заједница. Треба разговарати и објаснити људима да се морају регистровати у својим насељима да би били испуњени захтјеви за минималан број евидентираних пацијената. Знам да је било таквих кампања и раније, али морамо преузети све могуће да би те амбуланте остале доступне грађанима - истакао је предсједник Скупштине града Зоран Талић.

Казао је да је разговарано и о застарјелој стоматолошкој опреми која је стара и по 40 година, што представља проблем у раду медицинског особља.

- Проблематична су и санитетска возила која су прешла велики број километара и због тога су често на поправкама и нису доступна у случају потребе. У наредном периоду биће разматрано на који начин би и овај проблем могао да буде ријешен - казао је Талић.

Гордана Тешановић је упознала предсједника и потпредсједника Скупштине о стању на терену, о амбулантама, броју пацијената и евентуалним рјешењима.

Градоначелник Игор Радојичић је почетком седмице поручио да ће се, уколико не буде довољно регистрованих грађана, крајем љета или почетком јесени морати ићи на укидање амбуланти које су нерентабилне.

Напоменуо је да је грађанима упућен додатни јавни позив да изврше регистрацију у неколико амбуланти.

Лабораторија

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић истиче да се велики број мјештана није регистровао јер та амбуланта нема лабораторију.

- Која је сврха да имате љекара када најједноставније анализе морате да урадите на неком другом мјесту. Једини начин да се повећа број пацијената је да буде донесено правило да се грађани морају регистровати у амбулантама у МЗ у којима живе, а не као до сада да имају право избора - казао је Маличевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана