Редовно обавјештавати јавност о квалитету ваздуха

М. В.
Редовно обавјештавати јавност о квалитету ваздуха

БАЊАЛУКА - Републички хидрометеоролошки завод се обавезао да ће, што је брже могуће, а у сарадњи са Институтом за јавно здравство и ресорним

Министарством утврдити индекс квалитета ваздуха и на основу њега редовно, правовремено и у реалном времену обавјештавати јавност о томе, као и о препорукама о поступању у случају повећаног аерозагађења.

Ово је изјавио овлаштени потписник у Одјељењу за комуналне послове Бориша Мандић након јучерашњег састанка у Градској управи на којем се говорило о квалитету ваздуха у Бањалуци.

- Град ће захтијевати од свих овлаштених лица која пружају услуге мониторинга да обезбиједе опрему за слање података у реалном времену. Најважније је да становништво правовремено буде обавијештено о тренутном аерозагађењу - рекао је Мандић и додао да су ово закључци који су хитни и требало би да буду у примјени што прије док траје сезона гријања.

Савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало казала је да је дискусија текла у два правца.

- Први правац био је у сагледавању мјера, које би Град заједно с партнерима могао да уради на смањењу загађења, а други у вези с доношењем приједлога мјера заштите од загађења - навела је Шукало.

Састанку су, на позив Градске управе, присуствовали представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, Републичког хидрометеоролошког завода, Института за заштиту и екологију РС, Института за јавно здравство РС и Дома здравља Бања Лука.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана