Ребалансом градска каса тања за 2,08 милиона КМ

Весна Поповић
Ребалансом градска каса тања за 2,08 милиона КМ

Бањалука - Нацртом ребаланса буџета града средства у градској каси планирана су у износу од 118,7 милиона КМ и мања су за 2,08 милиона марака у односу на првобитни овогодишњи буџет.

Основни разлог због којег су се градски оци одлучили за ребаланс, а како је наведено у његовом нацрту који ће одборници Скупштине града разматрати у понедјељак, су мањи приходи за шест милиона КМ или 14 одсто у односу на планиране.

- До краја маја порески и непорески приходи износили су 39,2 милиона КМ - наведено је у овом документу.

Према новом плану порески приходи су смањени за 2,55 милиона КМ и износе 64 милиона КМ, што је за 3,8 одсто мање у односу на почетни буџет.

- Нови план непореских прихода за 2015. годину износи 40,56 милиона КМ и за 5,5 одсто је мање планиран - наведено је у нацрту ребаланса уз образложење да је од почетка године забиљежена нижа реализација код накнаде за уређење грађевинског земљишта, давање у закуп објеката града, градских административних такси, прихода буџетских корисника као и других мањих непореских прихода.

Према информацијама из нацрта, када су у питању расходи направљена је уштеда од 2,4 милиона КМ.

Највеће смањене на свом конту имаће Одсјек за Цивилну заштиту и оно ће износити 620.000 КМ, а слиједи га Градска изборна комисија која остаје без 202.000 КМ јер су продужени мандати савјета мјесних заједница па ове године, иако је било планирано, неће бити избора нових чланова овог тијела. Због жалбе појединих фирми на израду урбанистичких планова који неће бити реализовани ове године у ребалансу је на име ове ставке умањено 360.000 КМ, а у минусу је и буџетска резерва за 310.000 КМ, као и покрића дефицита из претходног периода за 758.000 КМ. Смањења ће бити и на име расхода за лична примања и то за 193.200 КМ, па ће умјесто планираних 36,8 милиона према ребалансу бити 36,6 милиона КМ.

Штедјеће се и на име улагања у инфраструктуру па је тако ставка за изградњу саобраћајница и мостова умањена за 300.000 КМ, за одржавање, адаптацију и реконструкцију градских саобраћајница и мостова 130.000, а за одржавање асфалтних и макадамских саобраћајница 220.000 КМ.

Према образложењу из нацрта, покриће преосталог дијела дефицита биће регулисано кроз измјену одлуке о покрићу дефицита.

С друге стране, повећани су расходи по судским рјешењима за 300.000 КМ, како би биле исплаћене преостале обавезе Центра за развој и унапређење села Управи за индиректно опорезивање БиХ додато је 136.000 КМ, 80.000 КМ за одржавање Градског олимпијског базена, 250.000 КМ више је планирано за порез на додату вриједност те 50.000 КМ за трошкове одржавања Камене зграде на тврђави Кастел. Иако новац за ове намјене није био планиран првобитним буџетом, ребалансом је предвиђено 200.000 КМ за изградњу вреловода на тврђави Кастел и 100.000 КМ за изградњу помоћног терена код Градског стадиона.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да је неопходно свести буџет у реалне оквире.

- Остварење буџета износи 83 одсто у односу на план. Дошло је до пада прихода од ПДВ-а и пореза на непокретност и од трошкова уређења земљишта који се не могу остварити на планираном нивоу - навео је Гаврановић.

Додао је да су смањили издатке за Цивилну заштиту јер неће доћи до реализације свих планираних активности.

- На спорту, култури, стипендијама и социјалним давањима нисмо дирали новац. Мислим да то нећемо радити ни до краја године, а ако буде било потребно, тражићемо резерве на другим ставкама - нагласио је Гаврановић.

Казао је да, уколико буде новог пада прихода буџета, у септембру ће се ићи на нови ребаланс.

- Тада ћемо разматрати и да ли ћемо смањивати плате буџетских корисника - навео је Гаврановић.

Предсједник комисије за финансије и одборник СНСД-а у Скупштини града Драшко Илић рекао је да је потребно прихватити ребаланс у овом облику.

- Стручне службе града су процијениле да буџет у првобитном облику неће моћи бити извршен. Неопходно је да ставке у буџету ускладимо са реалним приходима како бисмо омогућили реализацију програма који су планирани и да не бисмо доживјели да као и претходних година имамо дефицит - навео је Илић.

Нагласио је да не значи да су ставке које су умањене непотребне.

- Лежање новца на појединим ставкама није потребно већ се могу преусмјерити и искористити на другим странама - додао је Илић.

Одборник СДС-а Ђорђе Умићевић рекао је да привреда не ради, те да нема тих издвајања и промета робе и услуга који би генерисали пуњење буџета. Сматра да буџет града треба да буде дупло мањи него што га има сада.

Кредит

Одборници Скупштине града на посљедњем засједању усвојили су одлуку о новом кредитном задужењу града за 3,5 милиона КМ.

Градоначелник Слободан Гаврановић том приликом рекао је да тим новцем желе да обезбиједе редовно функционисање градских институција.

- Подизање краткорочног кредита је било неопходно као интервентна мјера, јер имамо евидентан пад прихода буџетских средстава - објаснио је Гаврановић.

Минус

Цивилна заштита          620.000

Буџетска резерва 310.000

Изградња саобраћајница и мостова        300.000

Расходи за лична примања   193.200

Култура, удружења грађана и омладине          93.000

 

 

Плус

Судска рјешења  300.000

Олимпијски базен         80.000

Зимска служба    200.000

Вреловод Кастел 200.000

Помоћни терен код Градског стадиона   100.000

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана