Ребаланс без кредита као бицикл без точкова

Милош Васиљевић
Ребаланс без кредита као бицикл без точкова

БАЊАЛУКА - Ако не прође наш приједлог ребаланса буџета за 2023. годину, то ће значити да ће запослени у Дому здравља, Центру за предшколско образовање и васпитање и многе друге категорије празнике дочекати празних џепова, што је недопустиво.

Из тог разлога дали смо приједлог ребаланса са рјешењем, а скупштинска већина хоће приједлог без рјешења. Остаћемо на предложеном рјешењу, јер у овом тренутку ребаланс без кредита је као бицикл без точкова.

Истакао је ово јуче градоначелник Драшко Станивуковић те додао да ће данас, у складу са Законом о управи и локалној самоуправи Републике Српске, заказати сједницу за четвртак те позвати на састанак све одборнике.

- Жао ми је што Бањалука опет иде у сличан сценарио као и лани, а према мом мишљењу, овај сценарио је и доста гори јер ће одвести град у потпуно другом правцу, у којем ће сви бити губитници - рекао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, у ребалансу је предложио рјешење у којем би сви били побједници, али каже да, нажалост, нема политичког разумијевања.

- Уколико не прихвате предложено рјешење или не понуде адекватно друго рјешење, више неће бити битно ни ко је у праву, нити ко је у криву, већ ће највеће питање бити ко испашта. Како до тога не би дошло, ребалансом сам предложио рјешење и за јавни превоз, и за Дом здравља, Центар за предшколско образовање и васпитање, субвенције вртићима, социјална давања, али и за плаћање електричне енергије - рекао је Станивуковић.

Појаснио је да је његова обавеза да предлаже рјешења која побољшавају стање у граду и установама и доставља их Скупштини на разматрање, те додао да је неприхватљиво да се врши притисак да се приједлог мијења.

- Моја обавеза је да рјешења предложим, а на одборницима је да достављени материјал размотре и о њему расправљају те исти прихвате или не прихвате - рекао је Станивуковић.

Сматра да је за рјешавање важних питања потребно обезбиједити већи буџетски оквир кроз краткорочно задужење како би буџет био доведен у равнотежу.

- Повећани су трошкови Дома здравља, Центра за социјални рад, електричне енергије, већи је број захтјева за суфинансирање вртића. На тим ставкама није планирано довољно средстава, због чега је потребно обезбиједити додатна средства и успјешно завршити годину - појаснио је градоначелник.

С друге стране, предсједник Скупштине града Љубо Нинковић сматра да је недопустиво да градоначелник заказује ванредну сједницу јер је он то већ урадио. Нинковић се противи намјери Станивуковића да се град задужи за нових седам милиона те предлаже да се умјесто тога изврши реалокација средстава за све установе којима је то потребно.

- Данима причамо о ненамјенској потрошњи и врло вјероватно, након што поднесемо кривичне пријаве, испоставиће се и као злоупотреба службеног положаја. На основу консолидованог извјештаја за првих девет мјесеци установили смо да је 3,5 милиона КМ потрошено мимо буџета и законских оквира - рекао је Нинковић.

Како каже, Градска управа је потрошила 7,5 милиона марака на 14 пројеката за које сматра да није било потребе да се троши у односу на пет и по хиљада људи који у овом тренутну чекају свој новац.

Други примјери

Према ријечима Драшка Станивуковића, краткорочно задужење механизам је који редовно користе и друге локалне заједнице попут Добоја, Српца, Требиња и, на крају крајева, и на примјеру Републике Српске, али да је тај механизам споран само у Бањалуци.

- Остаћемо на предложеном рјешењу. Тражили смо додатна средства како бисмо одговорили на све захтјеве - казао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана