Рђа уништава темеље моста у Доцу

Јасмина Салопек
Рђа уништава темеље моста у Доцу

БАЊАЛУКА - Изградња моста у Доцу траје неколико година, а становници чекају на завршетак изградње моста који би требало да повеже два дијела насеља. Међутим, умјесто напретка, стање на градилишту постало је готово симбол стагнације и пропадања.

Пројекат је започет са великим ентузијазмом да ће ова инфраструктурна инвестиција бити од виталног значаја за насеље, а темељи моста, постављени прије неколико година, сада су препуштени зубу времена и пропадању. Умјесто да се настави с радом и заврши мост који би олакшао живот становницима, градилиште је постало својеврсна рупа у којој се акумулира отпад. Локални становници су фрустрирани овим застојем, јер су се надали да ће мост унаприједити њихову свакодневицу и олакшати им приступ оближњим дијеловима насеља.

Поред незадовољних становника, пролазници који сваки дан шетају тим дијелом града, али и туристи, ужаснути су призором темеља за мост и рђе која је “напала” арматуру.

- Не разумијем се много у грађевину, али знам да рђа нагриза жељезо и штета би била ако би се два подеста за носаче моста морала изнова правити. То би био нови удар на буџет града - рекао је становник Обилићева Драган Радинковић за “Глас Српске”.

Он сматра да би овај прелаз преко ријеке Врбас значајно растеретио саобраћај у центру.

- Велика насеља попут Обилићева и Старчевице имала би бржу и бољу  везу са центром. Наравно, ова траса би повезала и два транзита, источни и западни, што значи да би се, осим смањења гужви, брже улазило или излазило из града - истакао је Радинковић.

Он је апеловао на све структуре власти да заврше овај важан пројекат.

- Не знам шта тачно кочи завршетак градње, али вјерујем како мост и саобраћајница не би угрозили амбијенталну цјелину Кастела - рекао је он и навео да би туристички аутобуси и гости који дођу приватним возилима могли одмах да разгледају један од симбола Бањалуке - тврђаву Кастел.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је за “Глас Српске” да је Градска управа претходних година чинила све да имовинско-правне односе и наставак градње моста ријеши споразумно.

- Власници земљишта нису показали спремност за рјешавање овог питања, а нарочито господин Драган Шмит чија се парцела налази на дијелу трасе гдје би требало да буде мост - рекао је Кресојевић и додао да од рјешавања овог питања судским путем зависи наставак радова.

Градоначелник Драшко Станивуковић, како је рекао Кресојевић, је кроз буџет предложио средства за ову намјену.

- Са радовима се може почети одмах по прибављању земљишта, а што зависи од судских и законских процедура - навео је он.

Чесма

Изградња моста у Чесми, као један од највећих пројеката на који мјештани овог насеља, али и сви Бањалучани, чекају већ деценијама, напредује планираном динамиком. Како је нагласио Драшко Станивуковић, мост у Чесми један је од пет мостова које ова градска администрација гради.

- Очекујемо у наредном периоду и почетак изградње моста у Доцу. Са другим великим пројектима ови мостови представљају нову етапу развоја нашег града - навео је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана