Расвјетом тјерају вандале са игралишта у бањалучком насељу Обилићево

Весна Поповић
Расвјетом тјерају вандале са игралишта у бањалучком насељу Обилићево

Бањалука - Игралиште "Свако добро" у насељу Обилићево други викенд заредом нашло се на мети вандала, којима су и овај пут "сметале" заштитне оградице на справама, због чега је у плану постављање расвјете на тој локацији како би било спријечено ново уништавање љуљашки, тобогана и других реквизита.

Ријеч је о новом инклузивном игралишту у улици Старине Новака, на којем су за само 15 дана, откако је пуштено у функцију, по други пут оштећени реквизити. Кутак за малишане, који има справе прилагођене дјеци са посебним потребама, изграђен је у оквиру пројекта сарадње града са друштвено одговорним компанијама. Само пет дана након отварања вандали су пререзали металне безбједносне оградице, које би требало да чувају малишане да не падну док се љуљају или клацкају.

Штета је поправљена у прошли четвртак, а трошкове је сносила компанија "Хемофарм", која је са 50.000 КМ финансирала изградњу тог игралишта. Овај пут најмлађи су могли уживати у чарима игралишта само три дана, јер су за викенд реквизити поново оштећени, а оградице поломљене. 

Из Градске управе поручују да ће као превентивна мјера што је прије могуће бити постављена јавна расвјета на игралишту.

- Тешко је рећи када ће то тачно бити урађено, јер прије тога треба да буду спроведене процедуре у вези са јавном набавком, те у буџету пронађена средства, јер ови радови нису били планирани - навели су у Градској управи.

На питање да ли би проблем са хулиганима могао бити ријешен постављањем надзорних камера, у Градској управи су одговорили да би то захтијевало много новца, јер није само ово игралиште на удару вандала.

- Ако бисмо тако нешто и радили, онда би било потребно да поставимо камере на свим игралиштима у граду јер оно што се догодило у Обилићеву, нажалост, није усамљен примјер - рекли су у Градској управи и напоменули да су о овом случају обавијестили и полицију.

Навели су да је претходних мјесеци санирано више од 29 игралишта, а на већини њих то је било неопходно због штете коју су направили вандали или несавјесни појединци.

На Лаушу ниче игралиште

Малишани из насеља Лауш добиће ново игралиште у улици Косте Крсмановића, чија изградња ће се финансирати кроз заједнички пројекат града и УНДП-а.

- Имамо једног донатора заинтересованог за изградњу још једног игралишта на Лаушу, али проблем представља локација. Испоставило се да мјесто на ком смо планирали градити игралиште није државно, тако да сада тражимо нову локацију на Лаушу - казао је градоначелник Игор Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана