Расписан тендер за израду студије јавног превоза: Циљ мање аутомобила на улицама

С. Б.
Расписан тендер за израду студије јавног превоза: Циљ мање аутомобила на улицама

БАЊАЛУКА - Како би се квалитет јавног превоза подигао на виши ниво и тиме повећао број корисника, град је започео израду прве студије јавног превоза.

Из Одјељења за саобраћај и путеве су саопштили да је расписана јавна набавка за израду ове студије.

Као један од стратешких циљева јесте улагање у јавни превоз, с намјером да се његовом реорганизацијом подстакну корисници да чешће користе јавни превоз, чиме ће се смањити број аутомобила на улицама града.

- Јавни превоз путника јесте основни носилац превоза грађана, а за неке категорије корисника и једини облик реализације њихове основне потребе за мобилношћу - наводе из Одјељења за саобраћај и путеве.

Истичу како је циљ будуће студије да се ријеши један основни проблем у систему јавног превоза путника да овај систем функционише боље и да се створе услови да се квалитет услуге подигне на виши ниво, односно приближи квалитет превоза путника по узору на градове развијених европских земаља. Процијењена вриједност набавке је 80.000 КМ, а отварање понуда је 1. марта.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја Миленко Јаћимовић наводи да у граду има око 80.000 регистрованих возила, што је један од узрока превеликог оптерећења градских саобраћајница те стварања гужви.

- Једно од рјешења које би довело до смањења гужви у граду јесте увођење обилазница око града, јер је у граду превелика концентрација возила. Поред то­г, потребно је наставити градњу кружних токова, с обзиром да је таква пракса већ дала резултате, али и подстицати грађане да што чешће користе јавни градски превоз - навео је Јаћимовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана