Расписан јавни позив за додјелу подстицаја пољопривредницима: Милион марака произвођачима хране

Илијана Божић
Расписан јавни позив за додјелу подстицаја пољопривредницима: Милион марака произвођачима хране

БАЊАЛУКА - Пољопривредници могу да конкуришу за милион КМ подстицаја из буџета града, а више од пола тог новца намијењено је ратарима, повртарима и воћарима за производњу хране.

Из Градске управе је саопштено да ће, за разлику од ранијих година, када је у фокусу била изградња објеката и набавка механизације, овај пут субвенције бити намијењене за производњу хране.

- То је једна од економских мјера града како би били ублажени негативни утицаји на привреду због појаве вируса корона. За реализацију је задужен Центар за развој пољопривреде и села, који је јуче расписао јавни позив за додјелу подстицаја намијењених за суфинансирање пројеката и мјера у пољопривредној производњи - рекли су из Градске управе.

Основни циљеви позива су унапређење и јачање пољопривредног сектора, стварање тржишно оријентисаних произвођача, јачање њихове конкурентности и смањење стопе незапослености.

- Подстицаји ће бити додјељивани за набавку сјемена стрних жита кукуруза, ТДС-а и хељде, вјештачког ђубрива и хемијских заштитних средстава за ратарску производњу, набавку сјемена, расада повртарских култура, минералног ђубрива и заштитних средстава за повртарску производњу и набавку пластеника - кажу из Градске управе.

Нагласили су да ће подстицаји бити усмјерени на суфинансирање куповине нове пољопривредне механизације, опреме у анималној, сточарској и живинарској производњи, те у рибогојилиштима и пчеларству.

- Тим новцем биће суфинансирани трошкови анализе, сертификације, декларисања и брендирања за пласман производа у Крајишкој кући, али и суфинансирање стартап пакета, пројекат програма развоја конкурентности - РЦДП. Подстицај ће бити усмјерен и за премије за одгој приплодних јуница те пчелињих друштава - рекли су из Градске управе и истакли да за куповину сјеменског материјала, минералног ђубрива и заштитних средстава за ратарске и повртарске културе, поред носилаца регистрованих пољопривредних газдинстава могу конкурисати и нерегистрована домаћинства.

Право на подстицајна средства за набавку материјала и опреме могу остварити пољопривредни произвођачи, односно физичка лица, самостални предузетници из области пољопривредне производње и удружења која се баве пољопривредом, а који испуњавају услове.

Пријаве

Јавни позив отворен је наредних 30 дана, а пријаве ће бити запримане сукцесивно у двије фазе, према распореду.

- Пријаве за набавку сјемена, расада повртарских култура, минералног ђубрива и заштитних средстава за повртарску производњу могу се предати до 30. априла. Пријаве за све друге врсте субвенција и премија предају се у другој фази, од почетка маја до 21. маја - рекли су из Градске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана