Расади поврћа у бањалучкој Пољопривредној школи повећани за 20 одсто

А. Ј. Р.
Расади поврћа у бањалучкој Пољопривредној школи повећани за 20 одсто

БАЊАЛУКА - Пољопривредна школа у Бањалуци послушала је савјете надлежних и ове године проширила школску башту, у којој ће произвести око 20 одсто више расада поврћа него лани.

Директор бањалучке Пољопривредне школе Бојан Бакал каже да ова образовна установа има око 3.000 метара квадратних под пластеницима у којима је засијан расад парадајза, паприке, краставца, купуса, кеља.

- Упркос томе што смо ове године десетковани, јер у пластеницима морамо имати мањи број људи због епидемије вируса корона, а и ускраћени смо за помоћ ученика у склопу праксе, успјели смо да произведемо 20 одсто више расада - прича Бакал и појашњава да школа има сараднике у настави, који ових дана предано раде у пластеницима, као и агрономе, који су задужени за практичну наставу ученика.

Према његовим ријечима, школа је овог прољећа организовала и добровољну акцију, у склопу које професори, који то желе, једном седмично долазе у пластенике да раде. Бакал истиче да дио расада који произведу користе за потребе школе, а дио продају домаћем становништву.

- Продаја расада за пластенике је у току, а за седам дана почиње продаја и расада за њиве на отвореном. Годинама имамо исте купце, што нам је потврда да радимо квалитетно и добро. Наши купци су углавном мања сеоска домаћинства - навео је Бакал и појаснио да ће дио поврћа произвести и школа, које ће касније током практичне наставе прерадити ученици који се школују за прехрамбене техничаре.

Када су у питању житарице, Бакал каже да је школа на јесен на 30 хектара засијала пшеницу, а овог прољећа засијали су и десет хектара соје и око шест хектара кукуруза.

- Дио ће наравно опет ићи у комерцијалне сврхе, а дио остаје за потребе школе, јер имамо школску пекару - казује Бакал, који сматра да је ситуација са вирусом корона показала колики је значај домаће производње, јер се ових дана увидјело колико се тешко долази до робе коју не произведимо у Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана