Рампа мора на Бањ брду остати или протести грађана

Данијела Стоканић
Рампа мора на Бањ брду остати или протести грађана

Бањалука - Рампа на путу према Бањ брду не смије бити уклоњена, јер ће тим бити угрожена безбједност пјешака, од којих је највише дјеце. Уколико дође до њеног уклањања, најављени су протести грађана!

Разлог за то је што љубитељи природе кажу да је Бањ Брдо рај за очи, тијело и душу и не желе да аутомобили угрозе све оне који уживају шетајући по њему.

Одлуку за уклањање рампе недавно је донио градоначелник Слободан Гаврановић, јер сматра да не постоји разлог због којег би она требало ту да стоји.

Став шефа одборничког клуба Демократског народног савеза (ДНС), који је у граду на власти заједно са Савезом независних социјалдемократа (СНСД) и Социјалистичком партијом (СП), Борана Босанчића је да је рампа једино рјешење за Бањ брдо.

- Уколико рампа буде уклоњена и возачи узму пјешчаку зону под "своје", доћи ће до великог протеста грађана - рекао је Босанчић и додао да ће бити међу првима који ће изаћи на протест.

Слично мишљење имају, истакао је Босанчић, и његове коалиционе колеге, само што не желе то јавно изнијети због личних интереса.

Да аутомобилима није мјесто на Бањ брду слаже се и предсједник Градског одбора ПДП-а Зоран Талић.

- Рампа треба и мора остати. Аутомобилима није мјесто у пјешачкој и рекреативној зони из много разлога. Људи иду на Бањ брдо да би уживали у природи, а не да стрепе хоће ли их ударити ауто - јасан је Талић.

Истиче да је неопходно урадити комплетну анализу терена, јер је, између осталог, под знаком питања и пратећа документација саобраћајнице која води ка споменику.

- На појединим трасама ширина саобраћајнице је 3,60, а на неким 4,10 метара. Ту нема шансе да се мимоиђу два возила. Не треба ићи на штету пјешака, поготово дјеце - рекао је Талић.

Он је додао је Градски одбор ПДП-а заузео јасан став и формирао Комисију за правна питања, затим за саобраћај и сарадњу са невладиним сектором, које ће се позабавити тим питањима.

- Још прије четири године упутили смо допис Градској управи да постоји интересовање једног швајцарског града да донира половну жичару, која би била постављена на Бањ брдо. Одговор из Градске управе још нисмо добили, због чега сад имамо проблем - истакао је Талић.

Према његовим ријечима, једно од рјешења су и електрични возићи који би успут развили и туристичку понуду града. С друге стране, ови возићи би олакшали одлазак на Бањ брдо и становницима који нису у могућности да пјешаче.

- Највећи проблем у цијелој причи је то што неком појединцу из његових личних интереса не одговара да овај проблем буде ријешен на задовољство свих становника - истакао је Талић.

Плакета града

Предсједник Градског одбора ПДП-а Зоран Талић упутио је Скупштини града, односно Комисији за награде и признања, приједлог да Плакета града буде додијељена грађанској иницијативи "Рекреативна зона Бањалуке". Разлог за то је што се они несебично залажу да Бањ брдо и даље остане рекреативна зона у правом смислу те ријечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана