Радови у насељу Дервиши постали мора за мјештане

Јана Кезић
Радови у насељу Дервиши постали мора за мјештане

БАЊАЛУКА - Изградња моста у Дервишима постала је ноћна мора мјештана овог насеља, али и њихових суграђана који свакодневно саобраћају тим дијелом града, због чега је најављена блокада саобраћаја уколико радови ускоро не буду завршени.

Потврдио је ово за “Глас Српске” предсједник МЗ Лазарево 1 Игор Видовић који истиче да је поменута ситуација довела мјештане пред свршен чин те како немају другог избора него да крену у блокаде. Истакао је да ће о дану протеста, који ће трајати пола сата, бити ускоро сви обавијештени.

- На адресу мјесне заједнице стално стижу писма, молбе да нешто учинимо о питању убрзања изградње овог моста. Грађанима Дервиша, Лазарева и Залужана догорјело је до ноктију и најављују блокаду пута у Дервишима - рекао је Видовић.

Он је додао да су радови, који су требали да крену почетком јула, како каже, пролонгирани до 24. јула, те су стално прекидани и настављани.

- Нема смисла да се толико ради један мост. Први одлазак извођача је био почетком августа због кашњења уплате од стране Градске управе, када смо се први пут и огласили о овом проблему и замолили да се радови убрзају јер представљају колапс саобраћаја, опасност по грађане, а највише за дјецу. Саобраћајнице у Дервишима кроз које се одвија заобилазни саобраћај немају тротоаре - казао је Видовић.

Након тога су се, прича, појавили извођачи и грађани су мислили да је њиховим мукама крај и да ће мост бити готов за три мјесеца.

Истакао је да су мјештани насеља Лазарево и Дервиши упутили отворено писмо градоначелнику којим траже да радови коначно буду завршени.

С друге стране, градоначелник Драшко Станивуковић раније је изјавио да радови теку планираном динамиком. Ово је потврдио и градски менаџер Бојан Кресојевић који за “Глас Српске” каже да нема информацију о негодовању грађана у вези с мостом у Дервишима.

- У Бањалуци имамо велики број градилишта и динамика свих градилишта је изнад реалних могућности извођача. Вјерујем да ће радови бити завршени у дефинисаном року и мислим да је потребно разумијевање свих страна у свему овоме да бисмо добили добре пројекте - рекао је Кресојевић и додао да ће у изградњу овог моста бити уложено нешто више од пола милиона марака. Објаснио је да динамика радова не укључује да сваки дан буду сви запослени радници на градилиштима истичући да је то ствар струке.

- Најбољи показатељ за то је пут у Мотикама, гдје су појединци покушали да створе слику незадовољства, а данас, када је та саобраћајница уређена,  нико не може ништа да каже, јер је уређено ка­о што је потребно, а можда и више него што смо ми најавили - закључио је Кресојевић.

Габарити

Из Градске управе су раније рекли да ће градња новог моста у Дервишима омогућити квалитетнију саобраћајну комуникацију у том дијелу Бањалуке те, прије свега, повећати безбједност пјешака и бициклиста.

- Умјесто досадашњег старог, дотрајалог и уског добићемо један савремени мост, који одговара важности овог пута, који повезује не само велика бањалучка насеља него и она према Лакташима. Нови мост биће распона око 13 метара, са двије саобраћајне траке и двостраном пјешачком и бициклистичком стазом, укупне ширине око 14 метара, односно коловозна трака 3,5 метара, бициклистичка стаза 1,5 метара и стаза за пјешаке ширине два метра - истакли су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана