Радовановић: Породица је уточиште - не одгађати родитељство

Срна
Радовановић: Породица је уточиште - не одгађати родитељство

БАЊАЛУКА - У ситуацији попут епидемије вируса корона породица је основно уточиште и потребно је подстицати парове да не одгађају родитељство, јер дјеца су будућност, изјавио је Срни предсједник бањалучког Удружења породица са четворо и више дјеце „4+“ Јован Радовановић, поводом 15.маја - Међународног дана породице.

„Треба што више времена посветити породици и дјеци. Породица је стуб сваког друштва, а нама је све прече од породице“, истиче Радовановић.

Он је указао да су усљед ситуације изазване епидемијом вишечлане породице у још тежој ситуацији.

Радовановић је навео да највећи проблем вишечланих породица представља незапосленост родитеља, јер је незапослено њих више од 70 одсто.

Према његовим ријечима, републичко Удружење вишечланих породица обраћало се институцијама за помоћ и подршку и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске одобрило је нешто сјеменских пакета, али доста вишечланих породица није добило тај пакет.

„Тражили смо подршку у прехрамбеним пакетима за вишечлане породице и у међувремену смо добили од хуманитарне организације Помози.ба 2.750 прехрамбених пакета, а договорено је још 50 додатних за сва општинска удружења вишечланих породица у саставу републичког удружења“, каже Радовановић и додаје да овакве врсте помоћи вишечланим породицама значе много.

Он је указао да је наталитет у Српској најмањи у региону, на шта Удружење стално указује.

„Има некаквих помака, али све је то више декларативно него конкретно. Предлагали смо низ мјера као што је дјечији додатак за сваку породицу, стипендирање средњошколаца и студената, стамбено збрињавање младих брачних парова, бесплатни вртићи“, навео је Радовановић.

Он је истакао да треба пензионисати мајке са четворо и више дјеце.

Радовановић је навео да бањалучко Удружење има више од 700 породица које имају четворо и више дјеце, те да је ове године добило више од 20 нових чланова.

Он је додао да је Удружење годинама обиљежавало Међународни дан породице колективним крштењем, што је ове године изостало због епидемије.

Генерална скупштина УН је 1993. године успоставила Међународни дан породице с циљем подизања свијести о значају породице и подстицања подршке породици.

Први пут је обиљежен 15. маја 1994. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана