Радованa Ивановићa (14) бод дијелио од титуле прве хармонике свијета

Јасмина Перишић
Радованa Ивановићa (14) бод дијелио од титуле прве хармонике свијета

Бањалука - Хармоника је моја велика љубав. То је инструмент са којим одрастам и од којег планирам да живим и градим своју каријеру. Већ ми је донијела бројне побједе, а надам се да ми најбоље тек предстоји.

Ријечи су то четрнаестогодишњег виртуоза на хармоници Радована Ивановића, који је свој неоспорни таленат и труд доказао по ко зна који пут освојивши друго мјесто на свјетском такмичењу хармоникаша у Њемачкој.

На такмичењу, које је одржавано од 2. до 9. маја у њемачком граду Клингентал, под називом 53. Интернатионалер "Akkordeon- wettbewerb", учествовало је око 20 најбољих хармоникаша узраста од 12 до 15 година из цијелог свијета.

Побједа је Радовану измакла за бод и отишла у руке једном Кинезу.

- Нијансе су одлучивале. Кина је однијела побједу разликом од 0,19 бодова. Поред Кине, учествовале су и Њемачка, Русија, Пољска, Чешка, Украјина, Италија, Хрватска и бројне друге земље. Било је то једно дивно искуство, за које сам се спремао више од шест мјесеци. Упорно сам вјежбао, како са мојим професором Савом Човичковићем, тако и са другим професорима код којих сам ишао у Бијељину на додатне припреме - прича Ивановић.

Каже да је такмичење организовано у двије етапе, а свирао је укупно 30 минута.

- Биле су то захтјевне композиције за академију. Свирао сам Скарлетијеве сонате, Бурлешку, Баха и Божанић токату. Био сам поносан кад су ми честитали чувени свјетски професори хармонике, али и узбуђен бурним аплаузом у препуној дворани - рекао је Ивановић.

Додаје да му је ово друго учешће на свјетском такмичењу хармоникаша у његовој категорији.

- Хармоником се бавим од пете године. Сада сам ученик шестог разреда Основне музичке школе "Владо Милошевић". Моји успјеси су почели прије четири године када сам освојио прво мјесто на републичком такмичењу. Одмах након тога заузео сам и прво мјесто на међународном такмичењу у Крагујевцу, да бих на два свјетска такмичења био на другом мјесту. Задовољан сам, јер је ријеч о битним такмичењима, на којима учествују најбољи хармоникаши из читавог свијета. Друго мјесто сматрам великим успјехом - каже овај амбициозни Бањалучанин.

Иако млад, већ се може похвалити солистичким концертом одржаним прошле године у Банском двору, о којем се још прича.

- Планирам да завршим средњу музичку школу, али и академију. Желим једног дана да и сам преносим своје знање на друге, али и да освајам бројна признања и награде - поручује Ивановић.

Понос

Радованов отац Богдан Ивановић истиче да је поносан на сина и да ће наставити да га подстиче на нове успјехе.

- Он је јако вриједан. Понекад ми буде жао ствари којих се мора одрећи у корист сталног вјежбања, али он се не жали - рекао је поносни отац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана