Радојичић: Због повећања броја заражених додатне три амбуланте

Срна
Радојичић: Због повећања броја заражених додатне три амбуланте

БАЊАЛУКА - У Бањалуци су због раста броја заражених вирусом корона формиране још три амбуланте за преглед пацијената са акутним респираторним инфекцијама, рекао је градоначелник Игор Радојичић, након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да је у насељу Долац, осим ковид амбуланте у којој је повећан број тимова, са радом почела нова амбуланта, док су на Паприковцу и Старчевици формиране двије теренске амбуланте.

Радојичић каже да ће у теренској амбуланти на Паприковцу пацијенти са акутним респираторним инфекцијама бити прегледани од 7.00 до 13.00 часова, а послијеподне редовни пацијенти, док ће на Старчевици радити један тим за пацијенте са респираторним инфекцијама.

Он је навео да је епидемиолошка ситуација у Бањалуци неповољна и да је око 6.000 особа или позитивно на вирус корона или је у изолацији због контаката са обољелим, што представља изузетан притисак на здравствени систем, због чега је додатно реорганизован Дом здравља ради повећања доступности услуге.

"У случају даљег повећања броја обољелих биће размотрено отварање још шест објеката у којима би биле формиране амбуланте за преглед пацијената са респираторним инфекцијама", истакао је Радојичић.

Према његовим ријечима, тимови на Поликлиници настављају да раде у постојећем режиму, док су капацитети Службе хитне помоћи појачани једним новим мобилним тимом и возилом, а уведен је и додатни пулт за лабораторијске анализе.

Градски штаб за ванредне ситуације данас је позвао приватне амбуланте породичне медицине да се укључе у борбу против епидемије.

Радојичић је навео да је одређен број лица регистрован у овим амбулантама, које до сада нису укључене у систем прегледа пацијената са акутним респираторним инфекцијама и ковид позитивних.

Према његовим ријечима, СМС порукама покушаће се унаприједити систем обавјештавања грађана о резултатима тестирања на вирус корона, с обзиром на тренутно загушење усљед великог броја пацијената.

Говорећи о економско-социјалним мјерама, Радојичић је најавио да ће до петка, 13. новембра, бити припремљен нови пакет подршке секторима који су највише погођени епидемијом.

"Очекујемо да Влада Српске донесе посебну одлуку или уредбу којима би помогла ове секторе из своје надлежности, а град ће послије тога предложити своју одлуку која би одређеним секторима помогла једнократном новчаном подршком", истакао је Радојичић.

Он је додао да су, с обзиром на то да су у недјељу, 15. новембра, локални избори, Дом здравља и Цивилна заштита задужени да пруже логистичку подршку Градској изборној комисији у процесу гласања посредством мобилних тимова - у обезбјеђењу медицинског особља, односно набавци заштитне опреме и дезинфекционих средстава.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да су у Бањалуци тренутно 3.832 лица позитивна на вирус корона, а 2.260 пацијената је у кућној изолацији.

Она је навела да су све службе Дома здравља максимално укључене и приступачне свим потребама и захтјевима пацијената и невезано за болест ковид 19.

Тодоровићева је апеловала да се грађани придржавају прописаних мјера заштита, те да буду стрпљиви у контакту са здравственим радницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана