Радојичић: Важно превентивно дјеловање

Срна
Радојичић: Важно превентивно дјеловање

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да нема потребе за паником и нервозом поводом појаве првих случајева вируса корона у Српској, те позвао на превентивно дјеловање да би, како је нагласио, било урађено све што се може да се минимизује могућност оболијевања, односно ширења вируса.

Радојичић је позвао грађане да појачају мјере хигијене, наводећи да су наложене појачане контроле стања хигијснеских мјера у свим јавним објектима, примарно школама, вртићима, факултетима, те тржним центрима, установама културе, јавна мјеста, јавни превоз.

Према његовим ријечима, републички и градски штабови у блиској су координацији и оперативно се рјешавају сви проблеми.

"Ми смо претпоставили да је могуће да у наш град стигне и овај вирус и 26. фебруара је одржана сједница Штаба за ванредне ситуације и наложене су превентивне и привремене мјере. Од тада смо ушли у припреме уколико се тако нешто појави на наши посторима", рекао је Радојичић за АТВ.

Он је указао да су седам дана касније регистровани први пацијенти из исте породице, отац и син.

"Јутрос је активирана сљедећа степеница, ушли смо у оперативне мјере. Осим превентиве која је и даље важна почело је реаговање на конкретну ситуацију. Пошто је ријеч о дјеци, односно школском узрасту, а ту смо сви осјетљиви, сва дјеца из Основне школе жБранко Ћопићж враћена су кућама, пошто је ноћас утврђено присуство вируса корона код ученика осмог разреда ове школе", навео је Радојичић.

Он је нагласио да је дезинфикован комплетан школски објекат, те се у првом кругу провјерају лица која су била у контакту са дјететом и оцем.Радојичић је додао да се данас тестирају сви ђаци из одјељења ученика зараженог висуром корона, те наставници.

"Настава у овој школи неће бити данас и сутра, а процјењиваћемо ситуацију када је ријеч о наредној седмици. Када је ријеч о одјељењу које похађа ученик који је оболио, готово је сигурно да оно наредне двије седмице неће имати наставе", нагласио је Радојичић.

Он је рекао да је Хигијснско-епидемиолошка служба бањалучког Дома здравља урадила дезинфекцију цијелог објекта и сутра ће у овој школи бити одрађене стандардне мјере хигијене.

Према његовим ријечима, наложено је да се уради и редовно чишћење просторија како би од понедјељка то били сигурни и чисти простори.

"Процијењено је и да се у стамбеној згради у којој живе обољела лица изврши дезинфекција како би станари на неки начин били заштићени, јер наша искуства показују да елементарне мјере дезинфекције, хигијене и осталог могу да дјелују на уклањање вируса", нагласио је Радојичић.

Он је позвао старија лица и лица која имају хронична обољења да смање кретање на јавним мјестима и да смање могућност да од неког "покупе" вирус.

Радојичић је рекао да су домови здравља први на услузи грађанима и додао да је у случају појаве одређених симптома прва адреса за јављање породични љекар. Он је истакао да су најизложенији здравствени радници и да треба да предузимају мјере и користе опреме за заштиту.

Градоначелник Бањалуке је навео да ће једно школско такмичење гдје треба да учествују дјеца из ОШ "Бранко Ћопић" бити одгођено, а када је ријеч о осталим догађајима, не постоје разлози за њихово отказивање.

Радојичић сматра и да је изузетно важно константно информисање јавности објективном, тачном и благовременом информацијом каква год она била.

"Изузетно је важно да јавност има поуздање или повјерење да добије тачне и комплетне информације, а да се не информише путем жрекла казалаж или не дај Боже неког ко би ширио дезинформације у овој ситуацији. Зато ћемо бити потпуно доступни и на располагању са свим што Градска управа и Градски штаб имају биће доступно и већ је доступно јавности", рекао је Радојичић.

Радојичић је за сутра у 12.00 часова најавио сједницу Градског штаба за ванредне ситуације.

У Српској су идентификована два случаја заразе вирусом корона, а ријеч је о средовјечном мушкарцу из Бањалуке и његовом дјетету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана