Радојичић: Успјешан тендер за реструктурисање 73 милиона КМ дуга

Срна
Радојичић: Успјешан тендер за реструктурисање 73 милиона КМ дуга

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је данас успјешно завршен међународни тендер за реструктурисање дуга града у износу од 73 милиона КМ, што је уједно и највећа финансијска операција у БиХ ове године.

Радојичић каже да је Бањалука овим добила одличан међународни рејтинг јер је на тендеру учествовало 11 банака окупљених у два конзорцијума.

"За нас је важно да је, уз успјешан тендер, остварена и веома повољна каматна стопа од 3,84 одсто, која је уједно била и главни критеријум за избор побједника тендера", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он истиче да је то знатно мање од просјечне каматне стопе која је остварена у прошлој години и износи више од шест одсто.

Радојичић наводи да ће са тренутним негативним еврибором, уз остварену каматну стопу на тендеру од 3,6 одсто, годишњи износ отплате дуга у наредној години бити преполовљен.

"То значи да ћемо умјесто да плаћамо 18 или 19 милиона КМ, плаћати нешто мање од девет милиона КМ на годишњем нивоу. Период реструктурисања је 10 година. Дакле, са свим тим постигли смо вишеструко позитиван ефекат", рекао је Радојичић.

Он је оцијенио да је реструктурисање дуга важно за неколико наредних година, јер се у градском буџету отвара знатно више слободног простора за разне друге пројекте.

Из Градске управе је саопштено је да су отворене понуде два конзорцијума - једног који предводи НЛБ банка и другог са Уникредит банком на челу.

Понуду НЛБ конзорцијума поднијеле су НЛБ банка Бањалука, Рајфајзен банка Бањалука, Зират банка Сарајево, НЛБ банка Сарајево, Шпар касе БиХ, НЛБ Скопље и Сбербанка Бањалука.

Понуду Уникредит конзорцијума поднијеле су Уникредит банка Бањалука, Уникредит банка Мостар, Нова банка Бањалука и Комерцијална банка Бањалука.

Одлука о избору понуђача биће донесена у законом прописаним роковима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана