Радојичић: Све спремно за изградњу нове топлане

Срна
Радојичић: Све спремно за изградњу нове топлане

Теслић - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је све спремно за изградњу нове топлане, напомињући да презадуженост старе у износу од око 90 милиона КМ представља капиталан проблем града и јавних финансија.

"Све је спремно за почетак изградње нове топлане већ сутра", навео је Радојчић и додао да су у току све формалне правне радње.

Он је рекао да Скупштина града на наредној сједници треба да се изјасни о уговору о оснивању нове топлане и уговору о стратешком партнерству са изабраним партнером по јавном позиву, а након тога градња може почети да би нова топлана била у функцији до идуће зимске сезоне.

Радојичић је навео да је спроведен међународни тендер за репрограм дуга Града Бањалука и да је у току жалбени поступак два конзорцијума, који ће, како се нада, ускоро бити завршен.

Он појашњава да је другорангирани конзорцијум имао основану жалбу јер прворангирани конзорцијум - НЛБ Скопље и Зират банка нису завршиле неке формалне претпоставке у вези са Законом о јавним набавкама.

"Уколико то буде завршено ове седмице, Град ће имати финансијски потенцијал да инвестира 15 милиона КМ у нову топлану. У супротном, настају проблеми због грађевинске сезоне и свако кашњење доводи Град у озбиљне потешкоће", упозорава Радојичић.

Он истиче да се у вези са овим и пројектом реконструције и градње водовода и канализационе мреже преговара са много субјеката, између осталих и са Европском инцвестиционом банком и Европском развојном банком, као и да охрабрује то што су пројекти добро оцијењени и да постоји могућност да Европска банка за обнову и развој прати улагања Града у наредним годинама.

Радојичић је данас у Теслићу за руководиоце Градске управе организовао дводневно стратешко савјетовање и планирање, што је, како је истакао, нова пракса у раду која се примјењује од новембра, када је одржано прво планирање.

Једна од тема је и рјешавање проблема "рупе" у центру Бањалуке, донедавног градилишта тржног центра од кога се одустало, односно израде новог регулационог плана који предвиђа зону од Споменика бану Милосављевићу до простора на којем је требало да буде шопинг центар.

"Када буде донесен регулациони план у цијелој тој зони биће нови садржај", додао је Радојчић.

Он је подсјетио да је у оквиру Градске администрације формирано и 35 пројектних тимова који ће се бавити питањима градње нове топлане, дјечијих игралишта, спортске дворане на мјесту старог шопинг центра, реконструкција саобраћајница, брендирање града као пријестонице Европске културе 2024. године и развоја туризма до мањих пројеката.

"То су главне теме дводневног планирања током којег ће сви руководиоци у Градској управи добити информације, али и конкретне терминске задатке на основу којих ће бити оцјењивани. Већи дио послова треба да буде окончан током љета", нагласио је Радојичић.

Радни састанак у вези са актуелним пројектима нове администрације Бањалуке и плановима за ову годину одржава се у Хотелу "Кардиал" у Бањи Врућици, код Теслића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана