Радојичић: Ријешити проблеме јавних предузећа која послују негативно

Срна
Радојичић: Ријешити проблеме јавних предузећа која послују негативно

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да су већ предузете одређене мјере на рјешавању проблема у предузећу "Аквана" које послује са губитком.

Према извјештају о пословању предузећа "Аквана" за прошлу годину који је на дневном реду данашње сједнице Скупштине Бањалуке, предузеће је имало губитак у пословању од 670.708 КМ, остваривши приход од 2.451.468 КМ, док су расходи износили 3.122.176 КМ.


"Ово предузеће још није обухваћено комплетним новим планом, али има различитих идеја, од тога да буде направљен јединствени спортски холдинг, до спортског центра", рекао је Радојичић новинарима током скупштинске паузе.

Он је навео да град тренутно разматра могућности да предузеће "Аквана" развије додатни бизнис и у току су разговори у вези са преуређењем простора поред отвореног базена у додатни спортски и рекреативни садржај, што би привукло већи број грађана и омогућило додатни приход "Аквани".

"Од сезоне на градском отвореном базену, која траје од мјесец до три мјесеца, нема рентабилности, као ни од Градског олимпијског базена, који је велики поторшач струје и воде", рекао је Радојичић.

Он је истакао да се редовно разматра пословање јавних предузећа и установа, те да тренутно неколико њих има финансијске и организационе проблеме.

"Циљ нам је да до краја године покушамо већину предузећа извући из проблема, како финансијских, тако и организационих, или да бар имају јасну путању даљег пословања", рекао је Радојичић.

Одборник СДС-а у Скупштини града Бањалука Александар Петковић сматра да постоји политички утицај на пословање јавних предузећа, те да је то основни разлог њиховог негативног пословања.

"Самим тим, директори тих градских предузећа нису у могућности да сами управљају. На комисији за финасије сам директор предузећа жАкванаж се пожалио и рекао да пливачки клубови зарађују велики новац, док им град додјељује термине на градском базену за џабе. Самим тим, предузеће не може да санира и умањи дугове", рекао је Петковић.

Наводећи да су у прошлој години позитивно пословала предузећа "Депот", "Водовод" и "Градско гробље", он је истакао да тим предузећима приходовне стране то омогућују, те да би, ако би било другачије, то показало потпуну неспособност директора.

Директор предузећа "Водовод" Бањалука Бранка Трнинић рекла је да је ово предузеће прошле године произвело око 27 милиона кубика хигијенски исправне питке воде, од чега је потрошачима испоручено око 17 милиона.

"Остварили смо приход од више од 17 милиона КМ, док су расходи били отприлике на истом нивоу, тако да је исказана релативно мала добит од 53.000 КМ, али је свакако значајна", рекла је Трнинићева.

Она је истакла да је то резултат труда и рада 339 запослених у овом предузећу у прошлој години.

"Све што смо постигли чека нас и у наредном периоду, са планом о преузимању сеоских водовода у нашу надлежност. Већ смо започели са тим пословима, те нам је у плану да све завршимо до краја 2018. године", рекла је Трнинићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана