Радојичић регионални лидер

Анита Јанковић
Радојичић регионални лидер

Бањалука - Привредник Марко Пипунић проглашен је за личност године на манифестацији "16. Вечерњаков печат" у Мостару, док је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић добио ласкаву титулу локалног лидера године у БиХ.

Ова манифестација, коју организује "Вечерњи лист БиХ", одржана је у четвртак увече у Хрватском дому "Херцег Стјепан Косача" и у први план је ставила људе који су се посебно истакли у прошлој години.

- Награду видим као рано признање за оно за шта се залажем са својим сарадницима. Залажемо се да Бањалуку развијамо као отворено и пријатељско мјесто, као град у коме настојимо рјешавати конкретне животне проблеме, гдје се граде дјечија игралишта и спортске дворане, те отварају радна мјеста у пословним зонама - рекао је Радојичић.

Пипунић, који је проглашен за личност године, рођен је у Модричи, а у Хрватској је остварио низ привредних успјеха и стекао титулу хрватског краља жита. Његова избјегличка прича примјер је многима у БиХ.

- Ова награда је част, али и дужност коју ћу покушати вратити на начин да будем друштвено одговоран према БиХ из које сам потекао - поручио је Пипунић.

Осим главног признања за личност године, додијељено је 14 награда и три специјална признања. Премијер Хрватске Андреј Пленковић добио је признање за европског лидера и лобисту за БиХ.  За промоцију европских вриједности, особом године у Европи проглашен је министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак, док је хрватском члану Предсједништва БиХ Драгану Човићу уручена награда за промотора европских вриједности.

У вечери лауреата признање за међуполитички дијалог припало је предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу. Привредник године је Расим Бајровић, власник групације хотела "Европа" у Сарајеву, коме је награду уручио предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

- Ова манифестација вреднује заслужне људе и шаље позитивну енергију. Добро је што више не награђујемо високе представнике, јер нам у БиХ треба више разумијевања, а мање мијешања међународне заједнице - рекао је Чубриловић.

Специјално признање за изградњу независног правосуђа у БиХ отишло је у руке предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевецу. Признање за подухват године добио је Мустафа Мехић, слијепи младић који је успјешан спортиста, а хуманистом године проглашен је Иво Солдо.

Повеља

Представник Амбасаде Русије у БиХ Алексеј Фролов уручио је главном уреднику "Вечерњег листа БиХ" Јози Павковићу овјерену копију Повеље Кулина бана, која се налази у власништву Академије наука и умјетности у Санкт Петербургу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана