Радојичић: Ребаланс буџета – биће новца за инвестиције VIDEO

Агенције
Радојичић: Ребаланс буџета – биће новца за инвестиције VIDEO

Бањалука - Припреме за ребаланс буџета започели смо уназад неколико седмица. Урадили смо први преднацрт, а већ идуће седмице Нацрт ребаланса би требао ићи према Скупштини града, рекао је ово градоначелник града Бањалука Игор Радојичић гостујући у емисији „Бањалучка хроника" на Елта телевизији.

„Наше прве процјене у овом моменту су да би могли у овој години, у којој смо већ  отплаћивали дугове, ослободити неких три до четири милиона. Разговарали смо и о приоритетима у које би смо средства усмјеравали. У сваком случају то су пројекти водоснабдјевања, пројекат градње нове топлане, јер нам је постојећа већ позната главобоља, то је нови пројекат Европске пријестонице културе. Ту је вјероватно и наставак реконструкције барем дијела главне пјешачке зоне. Ту је и реконструкција дворане у Шопинг центру,  те неки пројекти попут бренда града и промоције туризма, наравно уз оно што је незаобилазно а то су поједине саобраћајнице и нека друга ситнија комунална питања друштвених заједница, домова и слично" , наводи Радојичић.

Намјера је да се ове године комплетира индустријска зона у Рамићима у којој је већ сада 11 субјеката купило земљу и објекте, каже Радојичић. Бањалука мора бити конкурентна, категоричан је бањалучки градоначелник.

Грејна сезона је готова а она ће да кошта Град кроз гаранције, како директне тако и индиректне, између 5 и 10 милиона марака. То је огромно опетрећење за град, тврди градоначелник.

„Да не би смо дошли у исту или у гору ситуацију од претходне године, ми смо покренули јавни позив који је у току, за градњу топлане на биомасу. До идућег понедјељка је рок до када се  компаније и потенцијални партнери  могу пријавити. Ја се надам да ћемо добити пријаве, и  да се у току ове грађевинске сезоне уђе у градњу нових постројења инсталисане снаге до 50 мегавата на локацији која је већ предвиђена", истиче први човјек града Бањалука, наводећи да су се у току протеклих пар мјесеци суочили са многим лобијима по питању топлане, али и градског грађевинског земљишта. Епилог је јавности већ познат. Тресле су се фотеље у Првобранилаштву.

Говорећи на тему водоснабдјевања сеоског подручја, Радојичић каже да Влада још није пребацила средства за реализацију пројекта  „Црно врело". Уколико у догледно вријеме не буду оперативна средстава која је Влада назначила за овај пројекат, Град ће покушати да из својих средстава или неких других кредита крене у изградњу секундарне мреже на бази онога што је већ до сада изграђено.

Град Бањалука жели да уђе у кандидатуру за Европску престоницу културе, али жели и да постане зелени град, рекао је Радојичић гостујући у Бањалучкој хроници.

„Бањалучани би радо и једно и друго и треће, а онда када дође до тога онда кажу „Јао, не можемо ми то". То је једна уобичајена фраза. На градњу нове топлане констатација је „Ма не можемо ми то стићи", на кандидатуру за европску престоницу кутлуре – „Ма немамо ми те капацитете."  Ту врсту невјеровања треба елиминисати и мора се ићи у нове пројекте и послове.

Бањалука има капацитет као главни град Републике Српске, сједиште је већине републичких институција културе и неких локалних, да уђе у овај пројекат. Босна и Херцеговина би могла добити један град пријестоницу културе 2024. године. Мислим да би била срамота за Бањалуку да се не кандидује. Град Нови Сад нам је понудио стручну помоћ, јер су већ прошли кроз то. Са друге стране, зелени град односно зелена пријестоница је нешто о чему разговарамо са Љубљаном, јер је Љубљања зелена пријестоница Европе. Опет уз фразу „Ма не можемо ми то",  мислим да можемо. Имамо идеје."

Град Бањалука је још 2013. године остао без грба. У овом моменту, ми немамо грб. Уставни суд Републике Српске је пресудио да је наш тадашњи грб дискиминаторан.

„Од 2013. године ми практично нелегално користимо старе сумболе. У прошлом мандату се у три наврата покушало усвојити нове симболе. Биле су углавном негативне реакције јавности, а одборници нису дали сагланост. Сад имамо нови, веома квалитетан приједлог. Ми смо га већ објавили путем медија, путем друштвених мрежа и морам да кажем да су реакције позитивније него што сам ја очекивао. Врло је тешко нацртати грб са којим ће се људи идентификовати. Садржај овог предложеног грба су симболи који су неоспорни – Кател, Врбас, чамац, кестен, неколико личности које су историјске, боје наше заставе – црвена, плава, бијела, односно сребрна у  хералдици, сложени у потпуности према хералдичким правилима и законитостима. Скупштина града ће одлучивати о Нацрту, то је прво читање. Ако усвоје, а ја се надам да хоће, онда ће бити послато у јавну расправу. До Спасовдана можемо да имамо усвојен приједлог. Уколико би овај пут овај покушај био неуспјешан, мислим да би тешко неко могао даље да има идеју куда ићи. Три претходна покушаја су били неуспјешни, а сада имамо хералдички савршено рјешење, симболе града сложене, обиљежје Републике Српске на њему присутно кроз заставу. Уколико ни то не би било прихватљиво, ја тешко могу да замислим критеријуме који би неко поставио шта би било прихватљиво. У том случају, град би у наредном периоду био без својих симбола."  рекао је Радојичић гостујући на ЕЛТА телевизији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана