Радојичић: Постоји потенцијал за сарадњу са Израелом

Срна
Радојичић: Постоји потенцијал за сарадњу са Израелом

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да постоји велики неискориштени потенцијал за сарадњу са Израелом, гдје је током вишедневне посјете разговарао са важним људима из политичког и привредног сектора.

Радојичић је навео да су у двије банке у Израелу представљени приоритети развоја града, а са најмање три компаније успостављен је контакт у вези са модернизацијом неких комуналних услуга у Бањалуци.

Он је навео да су тражили партнера и за инвестицију у вези са системима централног гријања, те да је разговарано и о туризму, али да је кључ тог проблема авионски саобраћај.

"Бањалука има добар географски положај и уколико неко хоће да ради у југоисточној Европи из Бањалуке, може да ради и покрије тржиште више земаља. Понудили смо Министарству спољних послова Израела и граду Модин да размисле о отварању формалних представништава у Бањалуци, гдје бисмо понудили све логистичке ресурсе", рекао је Радојичић за "Независне новине".

Градоначелник Бањалуке навео је да се свакодневно пуно времена троши на два велика проблема - "Топлана" и проблем централног гријања, те мање проблеме попут Завода за изградњу града који је у колапсу, Центра за село које је у реорганизацији, али и Раднички универзитет који би могао бити и укинут.

Он је додао да најдаље до прољећа треба пронаћи системско рјешење за "Топлану", која је већ дужна између 80 и 85 милиона КМ.

"Европска банка за обнову и развој је радила читаву студију, пројекат новог постројења и инвестиције, али у суштини оно што они нуде је кредит и задња варијанта, односно предзадња је била у износу од 35 милиона КМ", рекао је Радојичић и додао да је то за "Топлану" превелико оптерећење чак и са гаранцијама града.

Он је навео да су друге варијанте или да град сам инвестира, што би значило нека парцијална кредитна задужења или робне кредите, или да се улази у закуп, концесију или партнерство, а подразумијева аранжмане на најмање 20 година.

Радојичић је рекао да ће почетком фебруара бити расписан међународни тендер за реструктурисање градског дуга од 75 милиона КМ, те да би тиме буџет био растерећен од пет до десет милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана